Föreläste om det moderna slaveriet

Kvinno- och tjejjouren Pärlan hade fullspäckat schema under internationella kvinnodagen och drog igång redan tidig morgon med kaffe och smörgås innan den första va fyra föreläsningar drog igång.

Ordmoln. Alla fick gå in på en särskild sida på nätet och skriva vad de tänker på när de hör ordet människohandel och så skapades ett automatiskt ordmoln på projektorn.

Ordmoln. Alla fick gå in på en särskild sida på nätet och skriva vad de tänker på när de hör ordet människohandel och så skapades ett automatiskt ordmoln på projektorn.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2018-03-08 18:30

Det började med en kortare presentation av Pärlan och vad de gör. En nyhet är att de har öppnat en chatt som man kan använda för att ställa frågor och komma i kontakt med dem. Något som kan vara bra då det för många kan vara enklare att skriva än att ringa när det handlar om den här sortens frågor som de arbetar med. De kunde även rapportera att män har börjat kontakta dem sedan de öppnade upp för att ge stöd till män också.

– Vi har samtalsstöd för män, de har alltid varit välkomna att söka stöd hos kvinnojouren då den är öppen för alla, säger Åsa Bagger Hallsten, ordförande i kvinnojouren Pärlan.

Mia Rydell var den första att ta på sig föreläsningsmössan i folkhögskolans kapell med temat trafficking. Hon berättade om vad trafficking, eller människohandel som det också heter, innebär i allmänhet men i synnerhet sextrafficking där många kvinnor far illa.

– Jag tror att kunskap räddar liv. Det ni lär er tar ni med er och tillsammans kan vi bryta den här tystnadskulturen och prata om saker. Då har vi redan vunnit jättemycket.

Människohandel har gått om droghandeln som världens näst största organiserade brottslighet och ligger nu bara bakom vapenhandel, och marknaden växer snabbt.

– Det är väldigt deprimerande. Man räknar med att 45,8 miljoner människor lever i slavliknande förhållanden, och det är främst kvinnor och barn, säger Mia Rydell.

När det gäller människohandel pratar man om ursprungsländer, där man hämtar kvinnorna, och sedan finns det transitländer och destinationsländer.

– Sverige är ofta ett transitland. Det är inte lagligt att köpa sex, så man kommer hit och stannar ett tag tills man åker vidare till något land där det är lagligt att köpa sex. Man tar deras pass, säger inte var de är och hotar ofta med att deras familj ska råka illa ut om de söker hjälp, säger Mia Rydell

Hon hyllade också #metoo-rörelsen och tog upp vittnesmålen som kommit från prostituerade under uppropet ”inte din hora”.

– Det är mycket gott som kommit ur #metoo-rörelsen och det har verkligen brutit tystnadskulturen och lett till att våga berätta utan att skämmas. Att säga att ”jag blev utsatt och kränkt på grund av hur det ser ut i världen”, säger Mia Rydell.

Det hela avslutades med pedagogiska diskussioner om en relaterade ämnen som orsakerna till prostitution och pornografi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!