Det är under en miniturné i Norrland som Jakobsson stannar upp i Älvsbyn för att berätta om matsvinn och sina egna erfarenheter av att få all sin mat från soprum. Han kommer just från Gällivare där han varit föreläsare under hållbarhetsveckan. Andreas blev dumpstrare efter att han nyfiket följde med en vän som bjöd med honom ut en kväll.
– Hon flyttade till samma stad och berättade att hon hade en fantastisk butik bredvid. Inte priserna, men att deras soprum var bra, att man inte behövde köpa mat över huvud taget. Överdrift tänkte jag, men det lät spännande så jag följde med. Jag visste att det slängdes mycket mat, men tänkte att det är väl bara bruna bananer och ruttna tomater, men det var tvärt om. Så gott som allt var lika fint som i affären, säger Andreas Jakobsson.
Han är egentligen en kultur- och musikjournalist. Men när han insåg vilken guldgruva som bara kastades bort så kände han också att han måste berätta om vilket otroligt slöseri som sker i Sverige och världen.
– Det blev först ett långt reportage, och senare boken "Svinnlandet". Det jag ska berätta om i Älvsbyn handlar dels om mina egna erfarenheter och även matsvinnet i stort och hur vi kan minska det, säger Andreas Jakobsson.
Nu för tiden åker han varje vecka med några kompisar och fyller en kombi med lyxmat. Han räknar med att ha sparat långt över 100 000 kronor på att äta kastad mat.
Lyxmat, är det en överdrift?
– Nej det är verkligen ett lyxliv. För ett år sedan hade jag ungefär 30 burkar Kalix löjrom i frysen som jag hittat. Det är väldigt många såna lyxprodukter som kastas. Jag minns att jag tänkte att det var så sjukt att ingen har koll på det här, så det var det jag började skriva om, säger Andreas Jakobsson.
Andreas har varit väldigt öppen med var familjens mat kommer ifrån. Han får så gott som bara positiva reaktioner på det. Hans barn är särskilt positiva till dumpstringen.
– Min äldre gillar det väldigt mycket. Någonting man hittar väldigt mycket av är godis, så varje lördag går vi ner i källarförrådet och väljer från flera kartonger jag har där, säger Andreas Jakobsson.
Föreläsningen drar igång på onsdag på biblioteket klockan 18.
– Vi brukar ha nån föreläsning per år, det är mest lokala föreläsare så det är kul att det dyker upp någon utifrån. Han hörde av sig i våras om att han skulle ut på föreläsningsturné så då nappade vi, säger Lisbeth Viklund, Älvsbyns bibliotek.