Det är inte första gången 15-timmarsbarnen är upp till diskussion. 2004 beslutade kommunen att föräldrarna kan få omfördela sina 15 timmar så att barnen kan vara på förskolan fem timmar åt gången under tre dagar.
December 2005 basunerades sedan ut vilket lyckat försök det varit och att försöket skulle permanentas. Barn och utbildningsnämnden menade då att det visat sig vara bättre för föräldrar, förskolepersonal och för barnen.
Några år senare började insändarna komma igen där föräldrar var missnöjda över att de inte fick välja. Istället var det då förskolorna som skulle bestämma om de kunde erbjudas tre eller fem timmar.
På den tiden var det Jan-Erik Backman som var skolchef i Älvsbyns kommun, och han menar att även om det blir lite knixigare att planera för fem timmar så har det historiskt handlat mycket om ovilja.
– Så här är det. I den nya skollagen som kom då stod att det är rektorn som ska avgöra huruvida det är möjligt att erbjuda femtimmars förskola. Det är hur man organiserar och mycket står med rektorns avgörande. Det är skrivet så att man ska kunna ta det ena eller andra, säger Backman.
Och det var inget man var intresserad av att erbjuda?
– Förskolerektorerna i Älvsbyn har varit ganska stringenta och inte velat vara flexibla egentligen. Föräldrarna ska komma med önskemål och så ska man kunna hantera det. I många fall ska det inte vara svårt att tillmötesgå det, men det har varit mot viljan, säger Jan-Erik Backman.