Föräldrar erbjuds utbildning

Gratis föräldrautbildning för alla.Det är ett av greppen för att förebygga omhändertaganden av barn och unga i Älvsbyns kommun. - Det är jättebra för föräldrar att gå den här utbildningen, säger Anne-Britt Ferreira, chef för individ- och familjeomsorgen.

Antalet omhändertagna barn har ökat kraftigt i Älvsbyns kommun de senaste åren. Genom föräldrautbildning och en ny tjänst som familjestödjare vill kommunen vända den negativa trenden.

Antalet omhändertagna barn har ökat kraftigt i Älvsbyns kommun de senaste åren. Genom föräldrautbildning och en ny tjänst som familjestödjare vill kommunen vända den negativa trenden.

Foto: Emma Garpebring

ÄLVSBYN2008-08-25 06:00
Allt fler barn i Älvsbyn kan inte bo hos sina föräldrar. Förra veckan berättade PT att 30 barn och unga placerats på familjehem eller institution bara under de senaste två åren. Enligt Anne-Britt Ferreira är det en bakgrund till kommunens satsning på föräldrautbildningen Cope.
-Naturligtvis, en föräldrautbildning bygger på att det finns ett behov av det. Skulle det inte finnas något behov av en föräldrautbildning så skulle den nog inte ha kommit till stånd, säger hon.
Förebyggande arbete
Cope är till stor del en satsning på förebyggande arbete. Alla föräldrar med barn i åldrarna tre till tolv år är välkomna att delta. Två timmar i veckan träffas man på Lekenskolan för att utbyta erfarenheter och få tips för att utvecklas som förälder (se artikel bredvid). Tio träffar blir det totalt, med start den 18 september.
Enligt Anne-Britt Ferreira kommer individ- och familjeomsorgen att rekommendera utbildningen till föräldrar som riskerar att få sina barn omhändertagna av kommunen.
- Under utredningstiden tar man en diskussion med föräldrarna, att det kanske vore bra om man deltog i en föräldrautbildning, säger hon.
Piteå förebild
Som förebild för satsningen står grannkommunen Piteå. Där har man i flera år kört Cope-
utbildning för föräldrar till barn mellan ett och tolv år. Sedan februari finns även en grupp för tonårsföräldrar. Anne-Britt Ferreira hoppas på ett lika stor intresse som det visat sig vara i Piteå.
- Där trampar man varandra på hälarna för att få komma med, säger hon.
Den oroande utvecklingen i Älvsbyn har också lett till att kommunen anställt en familjestödjare/familjepedagog. Hon ska exempelvis hjälpa familjer där det finns risk att barnet inte kan bo kvar med föräldrarna.
- Överhuvudtaget där relationen inte fungerar riktigt bra mellan barn och föräldrar, säger Anne-Britt Ferreira.
Familjestödjaren finns på plats från och med den 4 augusti och nås via kommunens individ- och familjeomsorg.
Cope
Cope står för the Community Parent Education Program och är ett föräldrautbildningsprogram framtaget av professor Charles Cunningham vid McMaster Children´s Hospital i Kanada.
Syftet med Cope-programmet är att ge föräldrar verktyg för att förstå och hantera sitt barns beteende och att stärka dem i deras föräldraskap.
Cope kan användas såväl generellt (erbjudas till alla föräldrar) som till riktade grupper. Man har i utvärderingar kunnat visa att man, genom att erbjuda programmet generellt, i större utsträckning når föräldrar till barn med svårigheter än genom riktade satsningar.
Cope är en av tre föräldrautbildningar som Statens folkhälsoinstitut rekommenderar på sin hemsida, det är också den vanligaste i Sverige just nu. De övriga två heter Komet och De otroliga åren.Fakta: Folkhälsoinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om