Föräldraprotest m ot ny skolorganisation

PROTEST. Upprörda och oroliga föräldrar i Älvsbyn är kritiska till kommunledningens planer på att omorganisera skolverksamheten i tätorten, framför allt beslutet att flytta sexorna till högstadiet på Älvåkraskolan."Vår största oro ligger på det sociala planet", förklarar de i en skrivelse till politikerna.

Älvsbyn2006-11-25 00:00
Omfattande förändringar väntar grundskolan i Älvsbyn. På måndag ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet i ärendet, som ingår i förslaget om driftbudget för 2007 och döljer sig bakom orden "strukturomvandling grundskoleverksamheten inom tätorten".

Vad omvandlingen innebär i praktiken har inte varit känt bland berörda föräldrar förrän helt nyligen.

- Vi fick kännedom om planerna vid det senaste brukarrådet på Parkskolan, säger Lotta Nilsson, förälder till en elev i årskurs 2 på Bäckskolan.

Mötet resulterade i att ett 15-tal föräldrar författade en gemensam skrivelse till samtliga kommunpolitiker där de uttalar sin oro för de förestående förändringarna.

Oro för påverkan

"Vi upprörs över de sociala, praktiska, resursmässiga, pedagogiska och hälsosamma konsekvenser som blir följden av denna omorganisation", skriver föräldragruppen och inriktar sig till att börja på flytten av årskurs 6 till högstadieskolan.

"Vi anser inte att elva- och tolvåringar är mogna att ta det
ansvar som krävs i den befintliga organisationen på Älvåkraskolan med ett ämneslärarsystem", förklarar föräldrarna och påtalar att de också är bekymrade över hur sjätteklassarna ska klara sig från att bli negativt påverkade av gruppen högstadieelever som redan nu har problem med droger och missbruk.

"Låt våra barn vara kvar på Parkskolan och Lekenskolan under årskurs 6. Där kan de känna trygghet och stöd av vuxna under denna känsliga period av deras uppväxt. Det tjänar samhället på i längden, både ekonomiskt och socialt, anser vi."

Obesvarade frågor

Skrivelsen innehåller många frågor, till exempel hur politikerna tänkt sig att sjätteklassarna ska klara lärarlösa lektioner, som enligt uppgift ofta förekommer på Älvåkraskolan. "Hur ser det ut lokalmässigt? Finns det klassrum och grupprum i den omfattning som behövs för att bedriva undervisning enligt läroplanen?" undrar föräldrarna, som också tar upp frågan om hur genomtänkt den nya grundskoleorganisationen är över huvud taget:

"Kommer alla elever att få det stöd de behöver för att uppnå målen i årskurs 2, 5 och 9? Är organisationen väl förberedd att ta emot våra barn, eller blir de testpiloter med sin utbildning som insats?" skriver gruppen och avslutar med att kräva att ansvariga ordnar ett öppet möte där föräldrarna kan få information och svar på sina frågor innan det slutgiltiga beslutet tas.

Instämmer i kritiken

Flera föräldrar som PT talat med ställer upp på skrivelsen, trots att de inte varit med och författat den.

- Man behöver bara utgå från sig själv. När jag gick i sexan hade jag inte velat gå på Älvåkraskolan, säger Susanne Rånäs, som har en son i tvåan på Bäckskolan och en son i nian på högstadiet.

Fyrabarnspappan Anders Lindhs huvudargument mot att flytta sexorna till högstadieskolan är att årskurs 5 är tuff för eleverna, både mognads- och inlärningsmässigt.

- När man klarat av femman behöver man den respit som sexan innebär för att få tid att mogna inför nästa steg, säger han och tillägger:

- Vad gäller Bäckskolans elever i årskurs 1 och 2 får de inte bättre miljö på Lekenskolan, tvärtom. Varför ska det alltid vara barnen som får betala priset?<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om