Först gick det en bit från en framtanden för tre och en halv vecka sedan. Sedan lossnade en amalgamkrona från en annan tand helt och hållet vilket medför en del smärta till och från i tanden och han oroas över varbildning i tanden. Han har ringt så gott som varenda dag för att få en akuttid, men än länge har han gått bet.
– Häromdagen hade de en enda akuttid, och den var för kort så den gav den till en annan. Då hade jag hållit på i 14 dagar om den här kronan. Jag sa att jag imorgon istället, men då sa de att de ringer mig istället och sa att de har ingen tandläkare innan den 22 augusti, säger Kent Johansson.
För lagning av framtanden har han också blivit vidareskickad till grannkommunerna över telefon.
– Det fanns ingen tandläkare då heller, så då hamnade jag i Boden. Men så sa de att de har fullt i Boden också. Så då skulle de kontakta Luleå om en akuttid, men de hörde då aldrig av sig om det. Ska det vara så här så kan de lika gärna ersätta kontoret med en telefonsvarare och spika igen dörren, säger Kent Johansson.
Redan tidigare i sommar konstaterade Folktandvården att de måste prioritera på flera orter i Norrbotten, bland annat Älvsbyn där man skulle fokusera på akuta ärenden och barn.
– Hur ont har du undrar de. Ja ont det har jag. Men hur ont ska jag behöva få innan tanden ska lagas, säger Johansson.
På Folktandvården har de inte hunnit utvärdera sommaren än och alla semestrar är inte över. Enhetschef Petra Öberg har därför svårt att säga om tandläkarbristen blivit värre eller inte under sommaren.
– Vi har ju som alla vet ett tufft läge i Norrbotten över huvud taget. Men jag kan inte ge bu eller bä om hur det har varit i sommar, säger Petra Öberg.
Kan ni ge akut tandvård fortfarande om det kan gå flera veckor utan hjälp?
– Det jag kan säga är att det är som på andra ställen. Det är sjukdomar och sånt så ibland fungerar inte planen som vi har tänkt oss. Men vi gör allt vi kan för att hjälpa patienter och jobbar enligt våran prioordning. Går det inte just den dagen man ringer får man prova igen nästkommande dag. Om man inte anses har lika stort vårdbehov som någon annan så måste man vänta, säger Petra Öberg.
Måste man byta till privattandläkare för att få hjälp?
– Vi hänvisar inte direkt vidare till någon privat. Vi tar emot om det går, men sen får patienter lov att välja själva om de vill söka sig vidare, säger Petra Öberg.