"Folk får för sig att det är invandrarnas fel"

Skolchefens uttalande om att de nyanländas rättigheter inte tillgodosetts skapade reaktioner i lärarrummen. En av de som tycker bilden är felaktig är Eva Johansson, lärare i förberedelseklassen på Älvåkraskolan.- Det handlar om tre elever i Vidsel som istället får sin undervisning i Älvsbyn, säger hon.

Eva Johansson trivs i klassrummet. På bilden syns även eleverna Aon, Illyas och Touy.

Eva Johansson trivs i klassrummet. På bilden syns även eleverna Aon, Illyas och Touy.

Foto:

ÄLVSBYN2012-06-09 06:00

Bakgrunden är en artikel i PT förra lördagen, som handlade om rekryteringen av 18 lärare som ska ske i Älvsby kommun. Skolchefen Jan-Erik Backman berättade att rekryteringsbehovet främst handlar om lärare inom svenska som andraspråk och modersmål.

- Vi har många nyanlända men har inte kunnat tillgodose de rättigheter de har, sa Jan-Erik Backman i artikeln.

Less på fientlighet
Eva Johansson tycker att det eventuellt finns svagheter hos lärarnas behörighet i svenska som andraspråk i grupper med de yngsta eleverna. Hon tycker inte att det är frågan om något större problem.

- Sexåringar lär sig språk på ungefär samma sätt som barn födda i Sverige. De behöver inte genomgångar av grammatiska strukturer, säger hon.

Hon blir uppgiven när hon läser främlingsfientliga kommentarer på nätet.

- Så fort det är någonting negativt får folk för sig att det är invandrarnas fel, oavsett om det handlar om skolan, vården, vädret eller vad som helst. Man hurvas lite när man läser kommentarerna om att ta emot färre, säger hon.

Ser möjligheter
Kommunalrådet Bill Nilsson säger att mottagandet ska fortsätta ligga på 200 personer per år plus ensamkommande flyktingbarn, detta enligt kommunens avtal med Migrationsverket. Han ställer sig skeptisk till folks misstänksamhet och uppmanar Älvsbyborna att välkomna de nyanlända.

- Det är jättemärkligt att folk inte gör det, egentligen behöver vi ju fler människor här. Samhället stryps om folk inte flyttar in.

Som exempel tar han den arbetskraft som behöver fyllas inom äldrevård och skola.

- Många av dessa 200 stannar kvar och jobbar. De ser möjligheter där vi blir hemmablinda, projektet på Selholmen är ett exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om