Flera aktörer ansvariga för stöd till jobb

Flera instanser är inblandade i att hjälpa unga när de lämnar särskolan för arbetslivet. Arbetsförmedlingen kan stödja vissa, men andra hänvisas till kommunen via LSS. Här erbjuds Dagcenters verksamhet, som nu är under förändring.

ÄLVSBYN2010-03-04 06:00
Det föräldrar och särkollärare efterlyser är anpassade praktikplatser eller jobb. För en del funktionshindrade kan arbetsförmedlingen vara till hjälp. Men då är tanken att man på sikt ska kunna komma upp i 50 procents arbetsförmåga.
- Sedan december har vi en siuskonsulent i Älvsbyn. Han hjälper funktionshindrade till jobb och fungerar som introduktionsstöd. Konsulenten jobbar själv några dagar på arbetsplatsen och tar sedan dit arbetstagaren och lär upp denne, säger Åsa Snårbacka, sektionschef arbetsförmedlingen Älvsbyn.
Får välja
De personer som inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande hamnar under LSS. Där ska kommunen ordna en daglig verksamhet.
- Redan hösten innan eleverna går ut gymnasiet frågar vi om de vill söka på den öppna arbetsmarknaden eller gå in under LSS. Väljer de det senare måste vi hitta en lämplig sysselsättning, något som inte alltid är lätt. Går inte det finns Dagcenters verksamhet som nu är under utveckling, säger Birgit Nilsson, socialchef.
Förändring på gång
Tanken är att man nu via Dagcenter, förutom den vanliga verksamheten, ska få handledarstöd för exempelvis en praktikplats. Utvecklingen görs dels av den nya kommunala enheten för arbete och integration.
- Vi skall stötta personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. För att utveckla stödet till olika funktionshindrade samt psykiskt sjuka ska vi förändra delar av den traditionella Dagcenterverksamheten så fler får möjlighet till anpassad sysselsättning.
- Det är viktigt att vi samverkar mellan kommun, arbetsförmedling och försäkringskassa för att hitta lämplig verksamhet för den enskilde, säger Hans Nyberg, enhetschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om