"Fler ungdomar använder droger"

Droganvändandet fortsätter att skena och förra året slog rekord i antalet anmälda narkotikabrott. Polisen i Älvsbyn ser hur fler unga faller in i träsket.- Det ser jag som mest oroande, säger Robert Janeheim, områdespolis i Älvsbyn.

Poliserna Robert Janeheim och Jens Österberg spanar efter droger i Älvsbyn. Den kraftiga ökningen av anmälda narkotikabrott förra året beror däremot inte på ökat arbete, utan istället att användandet ökar och att fler blir bättre på att tipsa, enligt Janeheim.

Poliserna Robert Janeheim och Jens Österberg spanar efter droger i Älvsbyn. Den kraftiga ökningen av anmälda narkotikabrott förra året beror däremot inte på ökat arbete, utan istället att användandet ökar och att fler blir bättre på att tipsa, enligt Janeheim.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-05-14 06:00

Förra året anmäldes 25 fler narkotikabrott i Älvsbyn och trots att brottsstatistiken är tio gånger lägre än i Piteå syns det i den lilla kommunen.

- Vi får in mer signaler om att ungdomar under 18 år drogar. Vi får in tips och det har tagits ungdomar, säger områdespolisen Robert Janeheim.

Hasch, bensodiazepiner och internetdroger är mest utbrett och det som ungdomarna använder för att lura hjärnan till ett farligt rus - ofta i kombination med alkohol.

- Min uppfattning är att det är dessa droger ungdomarna först kommer i kontakt med och om det inte upptäcks i tid kan det eskalera till att man använder det oftare samt går över till andra droger, säger Robert Janeheim.

Fler tips påverkar
Den markanta ökningen av narkotikabrott de sista tio åren tror han beror på polisens ökade arbete mot användningen. Det senaste årets stegrande anmälningar beror däremot inte på att de har spanat extra mycket, enligt Janeheim. Istället tror han att droganvändandet ökar och att folk har blivit bättre på att tipsa om det.

- Tidigare har människor upplevt att de ringt polisen utan att få hjälp. Något som förbättras när vi är fler poliser är att man ser att det händer något när man tipsar polisen och man blir mer benägen att höra av sig igen.

Fokus på ungdomar
Polisen i Älvsbyn stoppar misstänka bilar och söker efter tecken på narkotikapåverkan vid rutinkontroller. De håller koll på äldre missbrukare, men styr om fokus på nyrekryteringar.

- Visst tar vi in samma personer ibland, men målsättningen är att komma åt ungdomarna som håller på med droger.

När de får signaler om att ungdomar använder droger eller om de tar någon misstänkt för narkotikabrott inleds orossamtal med föräldrarna och den unge.

För många är det ett uppvaknande och Robert Janeheim skickar en uppmaning till vuxna att vara vaksamma och söka stöd om droger påträffas. Ungdomarna blir allt mer pålästa för att dölja sina vanor.

- Det är bekymmersamt. Vi ser att det kommer fler och börjar några så sprider det sig, sedan är det fort att det bara ökar till något allvarligt händer

Fakta Anmälda narkotikabrott

Ort 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Piteå 231 247 438 494 591 628

Älvsbyn 14 17 51 24 33 58

Arvidsjaur 6 4 17 7 16 33

Arjeplog 10 2 3 4 11 7

Anmälda brott är alla händelser som anmälts som brott och blivit registrerade av polis, tull eller åklagare. Det framgår inte hur många brott som resulterat i en dom.

Narkotikabrott delas in i kategorierna överlåtelse, innehav, eget bruk samt framställning. Statistiken över anmälda narkotikabrott kan inte användas som mått på en indikator av den faktiska narkotikabrottsligheten då förändringar ofta förklaras i polisens arbete, lagändringar och ändrad praxis vid registrering av brotten.

Källa: Brottsförebyggandet rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om