Fler inriktningar på bygg i Älvsbyn

Två inriktningar ser ut att bli fem när byggprogrammet i Älvsbyn startar i höst. ”Våra elever ska kunna välja vilken inriktning som helst”, säger Christian Ericsson.

Taggade. Christian Ericsson och Robert Lundgren är spända inför hösten när man ska sjösätta den nya utbildningen. "Det ska bli en utmaning", säger Christian Ericsson.

Taggade. Christian Ericsson och Robert Lundgren är spända inför hösten när man ska sjösätta den nya utbildningen. "Det ska bli en utmaning", säger Christian Ericsson.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-05-31 18:15

Videon är inte längre tillgänglig

Mark och anläggning och husbyggnad var två tänkta inriktningar för det nya byggprogrammet i Älvsbyn. Men det går inte att bygga ett gymnasieprogram mot en gruvetablering som inte tagit fart. Så resonerade Christian Ericsson och Robert Lundgren när de tillträdde som bygglärare i början av april.

Nu ska man i stället erbjuda allt.

– Det nationella bygg och anläggningsprogrammet har fem inriktningar. Tanken är att vi tillsammans med yrkesskolorna i övriga fyrkanten ska göra det möjligt att våra elever ska kunna välja vilken inriktning som helst, säger Christian Ericsson.

Första året ser likadant ut i hela fyrkanten.

– Sedan kommer vi att erbjuda gymnasiala lärlingsplatser från årskurs 2 och 3. I årskurs 3 kommer det att finnas möjlighet att jobba mot Älvsbyhus. Företagen som tar emot lärlingar får en statlig ersättning, säger Christian Ericsson.

Elever från andra kommuner kan när som helst välja Älvsbyn.

– Vi tänker marknadsföra oss mot Arvidsjaur, för där vet vi att branschen behöver folk. Väljer man alternativet gymnasiallärling så kan man vara minst halva tiden hos ett företag i Arvidsjaur.

Båda bygglärarna har koppling till Älvsbyn – vilket var en avgörande faktor för att de skulle nappa.

– Det är som skönt att komma hem och man känner ju de flesta. Det hade varit svårare om det hade varit Råneå eller något sånt, säger Robert Lundgren, som lämnat sin tjänst i Luleå.

Christian Ericsson har arbetat på Strömbackaskolan i Piteå i 23 år.

– Det var väldigt mycket oro från min sida att lämna ett jobb som jag trivdes så bra med. Jag hade inga tankar på att lämna. Men de var så bra och positiva här och mottagandet av kommunen över huvud taget gjorde att jag tog steget. Det är en utmaning.

Nu pågår arbetet med att ställa i ordning lokalerna.

Frågan är om man hinner helt färdigt innan höstens skolstart.

– Vi skulle behöva få hit fler hantverkare, men det finns inte. Målarna verkar helt hopplösa att få hit. Men jag tror det löser sig, det känns så, säger Christian Ericsson.

– Det blir ju ett första år med barnsjukdomar. Vi räknar med att både elever och föräldrar förstår, de får ju vara med från start också. Eleverna kanske får jobba lite praktiskt med lokalerna också, det är ju ett byggprogram.

13 av 17 sökande var behöriga. Tolv elever kommer in på utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om