Prognosen för 2016 visar nästan en fördubbling av ensamkommande flyktingbarn. Sverige har tagit emot 22 000 barn i år – och nästa år väntas 40 000 platser till behövas. Läget är så ansträngt att Migrationsverket har slutat ta hänsyn till de gällande avtalen med kommunerna.
– De har slussat barn i olika faser och nu är man i fas 4. Så just nu är det inga avtal som gäller för någon kommun i landet, säger Juha Åkerblom, enhetschef i Älvsbyn.
Riva upp avtalen
Trots att man egentligen bara tar emot pojkar mellan 15-17 år har man även fått ta emot yngre pojkar och även en flicka – som byttes mot en pojke från Piteå.
– Det är vilda western bland avtalen. En anvisning är lagstadgad, får vi en anvisning så tillhör barnet kommunen. Så det blir eventuellt så att avtalen måste rivas upp och skrivas om, säger Juha Åkerblom.
Hur hanterar ni situationen?
– Vi har haft dubbelbeläggningar och öppnat Öberga lite tillfälligt som ett mottagsboende så att de kan slussas ut till de ordinarie boendena när det blir tomma platser där.
Redan överskridit
Enligt nuvarande avtal ska kommunen ta emot 9 asylsökande. I verksamheten finns det dessutom 21 så kallade PUT-platser – det vill säga platser för dem med permanent uppehållstillstånd.
Den totala siffran på 30 barn har man redan överskridit.
– Vi har ett gäng över avtalet. Vi ligger nog på 38 barn, säger Juha Åkerblom.
Just nu kommer det 1-3 barn i veckan – och ska man tro på Migrationsverkets prognos kan Älvsbyn få 18 platser nästa år i stället för 9.
Lång asylprocess
Hur många platser behöver ni totalt då?
– Jag har inte räknat ut det, men jag tänker nog att vi ligger kvar på samma ändå. I och med att handläggningstiden på en asyl är upp till ett och ett halvt år i dag.
När man skrev avtalet i januari var handläggningstiden tre månader.
– Är asylprocessen så kort behöver vi många PUT-platser, men tar det ett och ett halvt år så låser vi ju de 18 asylplatserna.
Den gamla förskolan vid Öberga – som användes under ombyggnationen av Tärnstigen – ska börja användas tillfälligt vilken dag som helst.
"Finns ingen manual"
Kan man behöva använda Öberga permanent?
– Vi måste sätta oss ner och skapa en framtidsstruktur för det här, så är det ju. Barnen som kommer tillhör Älvsbyns kommun direkt och är här åtminstone 5-7 år. Det är inga tillfälliga, så det går ju inte att lägga dem i en gymnastikhall i fem år.
Juha Åkerblom menar att hela samhället måste stärkas upp för att vara redo för barnen.
– Sverige har aldrig varit med om det här tidigare, så det finns ingen manual för det. Förhoppningsvis stannar det av lite nu när det blir kallt, men då drar det nog i gång när det blir varmt igen.