Fler anmälningar men färre snattande ungdomar

FÖREBYGGANDE ARBETE. Stöld- och snatterianmälningarna i Älvsbyns ökar, men samtidigt minskar antalet snattande ungdomar. De senaste årens intensiva förebyggande arbete mot snatteri tros vara skälet enligt flera av ortens butiksägare.

Älvsbyn2007-08-01 00:00
Sedan två år tillbaka har Älvsbyns köpmannaförening, Brå (Brottsförebyggande rådet), socialtjänsten och Kris (Kriminellas revansch i samhället) arbetat intensivt med att förebygga snatterier. Genom samarbete mellan affärerna, information i skolorna och nytt tänk när det gäller hantering av stölder märks nu resultat.

- Antalet snattande ungdomar har minskat. Det är bra, för ofta kan småstölder leda till värre saker senare i livet, säger Kristina Gustafsson, platschef på OKQ8 i Älvsbyn.

Skolinformation

Det aktiva arbetet mot snatteri började för två år sedan då Anna Lundberg, delägare Gårdings, tröttnade på alla stölder.

- Vi hittade mängder av bland annat tomma parfymkartonger i affären och varor för stora summor försvann, säger hon.

I ett möte med Brå togs problemet upp och en satsning gjordes för att förebygga snatterierna. Bland annat gick Anna Lundberg tillsammans med Icas butikschef Ulf Burström och representanter från socialtjänsten och Kris ut i skolorna för att informera om konsekvenserna av snatteri.

- Jag tror att informationen i skolorna har gett resultat. Vi har även skärpt hanteringen av de unga snattare som åker fast, säger Anna Lundberg.

Ökade anmälningar

Den ungdom som åker fast får, förutom en polisanmälan, stanna i affären och ringa efter en förälder som får komma och hämta sitt barn.

- Det tar hårt på snattarna att ringa hem. Ryktet om det sprider sig också. Förut var det mycket ungdomar som snattade, men nu är det istället hos vuxna problemet ligger, säger Anna Lundberg.

Anledningen till att anmälningsstatistiken ökat beror enligt Anna Lundberg och Ulf Burström på att affärerna blivit bättre på att göra polisanmälningar.

- Vi anmäler alla stölder nu, från minsta chokladbit, säger Ulf Burström.

Efterlyser samarbete

Som drivande kraft i köpmannaföreningen när det gäller att motverka snatteri har Anna Lundberg flera tankar på hur arbetet kan göras än mer effektivt.

- Jag skulle gärna se ett samarbete med Migrationsverket där vi kan informera asylsökande på samma sätt som vi informerat i skolorna.

Hon efterlyser också ett organiserat samarbete i hela fyrkanten, liknande den larmlista som finns i Älvsbyn. Den baseras på att den affär som haft påhälsning av misstänkta snattare ringer till de andra på listan och varnar.

- Man måste hela tiden fortsätta arbeta förebyggande. Det har lagts ner mycket tid och det är roligt att se resultat, men vi kan inte nöja oss, säger Anna Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om