Efter att fjärrvärmetaxan legat stabilt i ett antal år så höjde Älvsbyns energi taxan med åtta procent den första januari. Om tre månader höjs den igen, den här gången med 15 procent. På sociala medier knorras det rejält bland Älvsbyborna och vissa pratar om att ta sig bort från fjärrvärmen på något vis.
– Det är ändå lugnare än vad jag har trott, men det är fullt förståeligt att man inte är nöjd. Vi vill hålla så attraktiva priser som möjligt, men så här ser det ut nu. Det är en bränslefråga. Det var en anledning till att vi höjde priset redan vid årsskiftet, men sedan dess har det eskalerat, säger Mattias Broström, vd Älvsbyns energi.
Tillgången och priset på biobränslet har spårat ut sedan Rysslands invasion av Ukraina. Broström menar att priset de tar ut nu är för att säkra värmeleveransen. Trots den stora höjningen så räknar han med att eldningssäsongen kommer att gå med förlust.
– Hade vi kompenserat för höjningen fullt ut hade vi behövt höja ännu mer. Vi har tillsammans med styrelsen försökt hålla en låg nivå som möjligt, men ändå har vi inte behövt höja så kraftfullt tidigare. Vi hoppas att marknaden stabiliserar sig, säger Mattias Broström.
Han menar också att Älvsbyns energi kommer antagligen inte vara de enda som kommer med rejäla höjningar i år, men att de är bland de första att avisera för höjningarna.
– Vi vill kommunicera i tid. Vi är ute nu tre månader förväg. Sen vet jag inte hur andra värmeverk väljer att göra, men jag har hört andra som pratar om 20-procentiga höjningar. Det är många som ännu inte är klara över hur mycket de ska höja, säger Broström.
I Piteå och Luleå kommer mycket av värmen från Smurfit Kappa och SSAB. För kommuner i inlandet som inte har den sortens industri är det biobränslen som gäller. Älvsbyns energi har kraftvärmepannor, men även om de får intäkter för den el de producerar så har Broström svårt att se att det kommer gå ihop.
– Till viss del kompenserar det, men elmarknaden är ännu osäkrare och rörlig dag till dag. Efter den här sommaren kan man väl säga att hydrologin ser bra ut med fulla vattenmagasin och elpriset hänger mycket på vattenkraften här uppe, säger Mattias Broström.
Utöver bränslet ökar räntorna på bolagets lån, kostnader för reparationer och reservdelar drar också i väg.
– Men vi brukar klara sånt genom en normal prishöjning. Den här kraftiga höjningen är främst på grund av bränslet.