Fiskeriverket kräver Älvsbyn på 2,5 miljoner

Projektet med att återställa miljön i Vindelälven och Piteälven har fått för mycket bidrag, enligt Fiskeriverket. Fem år efter att arbetet avslutats kräver de nu tillbaka 2,5 miljoner kronor av Älvsbyns kommun. Kommunen överklagar dock kravet.

ÄLVSBYN2010-07-03 06:00
2002 påbörjades projektet med att återställa miljön i Piteälven och Vindelälven till skicket de var i innan flottningsepoken. Älvsbyns kommun har varit projektägare sen starten. Den första och största etappen pågick mellan 2002 och 2005. Sedan dess har arbetet fortsatt i mindre omfattning.
Nu kräver Fiskeriverket kommunen på dryga 2,5 miljoner kronor med motiveringen att projektet fått för mycket stöd jämfört med vad kommunen redovisat.
EU-medel
Den första etappen av återställandet bekostades i huvudsak av statliga bidrag, så kallade Lip-medel, samt EU-pengar. Bland de övriga finansiärer fanns åtta kommuner och länsstyrelserna i Norr-och Västerbotten.
Mellan 2003 och 2005 var det Fiskeriverket som beviljade och betalade ut EU-bidraget till
projektet.
Men nu menar alltså verket att stödet blev för stort i förhållande till övrig medfinansiering och kräver tillbaka 2,5 av de 7,8 miljoner kommunen fått genom åren.
"Älvsbyns kommun har inte styrkt utbetalningar motsvarande det överskjutande beloppet
2 524 351 kronor", konstaterar
Fiskeriverket i sitt krav.
"Mer bidrag än vi sökte"
Redan när frågan om återbetalning väcktes skickade kommunen in sin version om projektets ekonomi.
- Vi har hela tiden gjort som Fiskeriverket sagt, följt deras beslut och fått alla rekvisitioner godkända. När Fiskeriverket kom in i bilden 2003 ville de ge oss mer bidrag än vi sökt. I och med att vi redan hade all övrig finansiering klar så blev den perioden överfinansierad, säger Margaretha Holmström, redovisningsansvarig för projektet, och fortsätter:
- Vi bad då den andra stora
finansiären, Naturvårdsverket, att sänka Lip-medlens andel. De pengar som frigjordes fick användas till andra delar i återställningsarbetet. Inga pengar har hamnat fel utan allt har gått in i projektet.
De frigjorda Lip-pengarna, på 2,6 miljoner, redovisade kommunen hos Naturvårdsverket och med det matchar kostnader och intäkter varandra, enligt
Margaretha Holmström.
Kommunen överklagar
Fiskeriverket godtar dock inte kommunens förklaring utan vill fullfölja kravet eftersom de har tio år på sig att upphäva beslut om stöd som lämnats ut. Nu ska kommunen överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg och har till den nionde augusti på sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om