Felparkerade bilar försvårar soparbetet
Felparkerade bilar försvårar vårsopningen av Älvsbyns gator. Även om parkering bara är tillåten i två timmar längs Storgatan så står bilar kvar i dagar och veckor utan att få böter.
I centrala Älvsbyn är många parkeringar tidsbegränsade. Men på flera ställen står bilar kvar i dagar, vilket leder till merjobb för gatusoparna. "Skrivs inga böter så bryr sig inte folk om att de står fel", säger Anders Berg, maskinförare.
Foto: Therese Hedman
- På övre delen av Storgatan är det två timmars parkering som gäller och längre ner är det bara 30 minuter. Men då ingen får p-böter för att de står där längre så bryr de sig inte om tiderna. Vi försöker sopa tidigt på morgonen då inga människor är ute, men med felparkeringarna går det aldrig att göra riktigt färdigt, säger Anders Berg, maskinförare åt Älvsby Energi.
På de kommunala gatorna är det polisens uppgift att ge ut parkeringsböter, men detta sker väldigt sällan enligt gatuingenjör
Roger Broström, arbetsledare för gatusopningen.
"För lite folk"
- Jag har varit på polisen flera gånger om problemet, men det verkar oerhört lågprioriterat.
Avgiften för en felparkering är 500 kronor, men enligt Robert Holtmo, områdespolis Älvsbyn, är det mycket svårt för dem att kunna utfärda p-böter.
- Krasst sett så är vi för lite folk för att punktmarkera bilar. Ska vi ge böter på de som överträder tvåtimmarsgränsen måste vi själva kontrollera att bilen inte flyttats under hela den tiden, säger han.
Nattarbete
Totalt kommer 250 ton sand att sopas ihop för att sedan återanvändas vid exempelvis vägbyggen. Men de felparkerade bilarna leder till merjobb för energibolaget.
- För vår del blir det ext-rarundor och eventuellt nattarbete för att göra rent. Alla vill ju ha det sopat men då kanske de bör tänka sig för var och hur länge de parkerar, säger Roger Broström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!