Felaktig upphandling blev dyr smäll

När Tillväxtverket granskade elbilsprojektet upptäcktes att projektledartjänsten köpts in via en otillåten direktupphandling. Missen gav skattebetalarna merkostnader med drygt 200 000 kronor och Älvsbyns kommun gick miste om en snabbladdare.

Celler-i-projektet syftade bland annat till att se hur laddbara bilar fungerar i det kalla klimatet. Bland annat utfördes flera räckviddstester och elbilsrally. (Arkivbild)

Celler-i-projektet syftade bland annat till att se hur laddbara bilar fungerar i det kalla klimatet. Bland annat utfördes flera räckviddstester och elbilsrally. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-01-13 19:00

Älvsbyns kommun har varit huvudman för projektet "Lika bra med celler-i" som syftade till att undersöka räckvidden för laddbara bilar i det kalla klimatet. Projektet som pågått under drygt tre år finansierades av Tillväxtverket med medel från EU:s regionala utvecklingsfond. Medfinansiärer är Region Norrbotten, Pite energi, Luleå energi och Bodens kommun.

Den absolut största kostnaden i projektet har varit projektledaren Robert Granströms konsultarvode som uppgått till 1 210 735 kronor för 1578 timmars arbete samt resor och utlägg från 1 januari 2017 till 25 mars 2020.

Älvsbyns kommun gjorde inte någon annonserad upphandling av tjänsten från början och när Tillväxtverket granskade projektet under 2019 upptäckte man att Robert Granströms utveckling AB fakturerat över direktupphandlingsgränsen på 615 312 kronor.

– Det var gjort en direktupphandling av förrförra näringslivschefen, sedan byttes det chef, och det har uppenbarligen brustit i överlämningen. När förra näringslivschefen tog över det fortsatte projektet att rulla på och då har man tydligen passerat direktupphandlingsgränsen, vilket Tillväxtverket har haft synpunkter på och inte godkänt, säger Magnus Nordström, kommunchef i Älvsbyn och tillförordnad näringslivschef.

Med anledning av den otillåtna direktupphandlingen beslutade Tillväxtverket i november 2019 att inte godkänna kostnader om 511 000 kronor. Tillväxtverket beslutade därför att återkräva tidigare utbetalt stöd med 283 326 kronor.

"Vid granskning har det konstaterats att en felaktig upphandling har skett då kostnaderna som hittills har fakturerats för konsulttimmar överstiger direktupphandlingsnivån. Direktupphandlingen för konsulttimmar kommer att justeras i sin helhet", skrev Tillväxtverket.

Efter att kommunen fått information om Tillväxtverkets granskning under våren 2019 beslutade man att upphandla projektledartjänsten i form av en "teknisk konsulttjänst". Robert Granström utveckling AB var enda anbudsgivare och tilldelades ramavtalet i augusti med ett timpris på 700 kronor. Samma som i den tidigare direktupphandlingen. 

Näringslivschefen Bengt Strandberg gick in som projektledare istället för Robert Granström under upphandlingstiden.

– Sedan godkände Tillväxtverket upphandlingen och projektet fortsatte, säger Magnus Nordström.

Älvsbyns kommuns medfinansiering var i budgeten satt till 25 000 kronor per år, totalt 75 000 kronor eller cirka sex procent av EU-finansieringen som från början var bestämt till 1 119 997 kronor. Enligt Magnus Nordström slutade det med att Tillväxtverket i slutändan drog in 231 708 kronor i stöd – pengar som Älvsbyns kommun fick täcka upp.

– Tillväxtverket gjorde ett avdrag och då minskade man volymen i projektet. I någon form av teoretisk modell skulle det bli en merkostnad på grund av den otillåtna direktupphandlingen på 231 000 kronor. Där kan man å andra sidan säga att vi har fått kostnadstäckning för arbetstid för motsvarande summa. En kostnad som vi i alla fall skulle ha haft, säger Magnus Nordström.

Enligt slutrapporten innebar den otillåtna direktupphandlingen att pengar som projektledningen lyckats spara in, genom att jobba effektivt och hålla ner på antalet timmar, ”brann inne”. Dessutom fick olika delar i projektet strykas. Bland annat en förlängning av angelägna tester samt en snabbladdare i Älvsbyn.

"Som extra salt i såret har andra medel, ämnade för publik laddinfrastruktur, gått till det svarta hålet Celler-i. Älvsbyn är därför den enda Celler-i-kommunen som ännu inte har någon snabbladdare", står det i slutrapporten.

Enligt Magnus Nordström uppnåddes målen i projektet, men eftersom man hade jobbat kostnadseffektivt i projektet fanns det kvar pengar i budgeten för andra aktiviteter. 

– Med de förutsättningarna hade det kunnat möjliggöra fler aktiviteter i projektet än det som var med från början i ansökan, och där hade en snabbladdare kunnat vara ett exempel på en sådan extra aktivitet. Dock försvann den möjligheten då Tillväxtverket beslutade att inte godkänna samtliga kostnader, säger han.

Hur tycker du att det här projektet är skött?

– Naturligtvis hade det kunnat vara bättre ur många perspektiv.

Det pågår en fortsättning på det första Celleri-i-projektet. Celler-i2 leds även den här gången av Robert Granström och enligt Magnus Nordström använder man sig av samma ramavtal som från upphandlingen i augusti 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!