Färre utländska plockare i skogarna kring Älvsbyn i år

Blåbärskommersen är i full gång i Älvsbyn. - På tre dagar har jag köpt in cirka tolv ton blåbär, berättar uppköpare Enor Larsson, Hoting, inför tisdagens invägning. I kön av utländska bärsäljare står tre unga flickor från Litauen. När de lämnat ifrån sig dagens skörd är de 2 500 kronor rikare.

"Vi har sålt för cirka 2000 kronor varje dag sedan vi började, säger kompisgänget från Litauen.

"Vi har sålt för cirka 2000 kronor varje dag sedan vi började, säger kompisgänget från Litauen.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-08-04 06:00
Enor Larsson köper upp bär för Svenska bärkrafts räkning och håller till med invägningen på EFS-parkeringen i centrala Älvsbyn. Med start klockan 17.00 tar han dagligen emot bär och betalar 12 kronor kilot kontant mot kvitto.
- Såvitt jag vet är vi tre uppköpare i Älvsbyn i år, en vid Nyfors camping, en i Övrabyn och så jag, säger han medan han gör i ordning vågen inför tisdagens arbete.
"Få jämfört med tidigare år"
- Säljarna kommer från många länder den här säsongen. Det är plockare från Bulgarien, Litauen, Ukraina och Vitryssland. Några thailändare som är på besök hos släktingar har också synts till i bärskogarna. Annars är de förhållandevis få jämfört med tidigare år, konstaterar Enor Larsson.
Från en av bilarna på parkeringen är tre unga flickor i färd med att lasta ut säckvis med blåbär och lägga upp dem i bärkorgar för vägning.
- Vi kommer från Litauen. Det är första gången vi är i Sverige och plockar bär. Vi hyr en stuga på en camping i närheten och ska stanna kvar i två veckor till. Sedan måste vi åka hem för att fortsätta med våra studier, berättar en av dem och synar belåtet resultatet av dagens arbete i skogen.
- Det har gått så bra i dag. Vi har hittat mer bär än tidigare. Hittills har vi sålt bär för ungefär 2 000 kronor om dagen, men i dag blir det nog mer, säger hon förväntansfullt.
Egentligen är de fyra i bärplockargänget, men den fjärde flickan orkade inte följa med och väga in bären på tisdagskvällen.
- Hon är hemma och vilar sig. Vi stiger upp vid tretiden så att vi kan vara ute i skogen senaste klockan fyra på morgnarna. Vi brukar plocka i minst åtta timmar varje dag, fast ibland tar vi en paus, förklarar de på engelska.
Ensam svensk
En enda svensk bärsäljare dyker upp under den timme PT är på plats vid invägningen. Det är Älvsbybon Monica Heikki, som använt en dag i början av sin semester till att plocka blåbär.
- Jag har bara gjort en liten runda i skogarna här omkring, så det blev inte mer än två hinkar. Ska man hitta stora, fina blåbär i år måste man nog ge sig längre in i skogen.
- Hjortron är det dåligt med på myrarna i de här trakterna. Jag har knappt hittat kart, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om