Färre asylsökande till Älvsbyn

Älvsbyns kommun tar emot elva procent färre asylsökande under 2015. Det efter att Migrationsverket infört ett nytt riktmärke för att minska antalet asylsökande för kommuner som tar oproportionerligt stort ansvar.

Med Migrationsverkets nya riktmärke kommer Älvsbyns kommun att ta emot elva procent färre asylsökande under 2015.

Med Migrationsverkets nya riktmärke kommer Älvsbyns kommun att ta emot elva procent färre asylsökande under 2015.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

ÄLVSBYN2015-05-14 21:14

Älvsbyns kommun har 58 asylsökande per tusen invånare och ligger på plats tolv i Sverige där det i dag bor högst andel asylsökande. För att nå samma andel som kommunen på plats 15 kommer Älvsbyn ta emot elva procent färre asylsökande. Det nya statistiskt fastställda riktmärket ligger på 52 asylsökande per tusen invånare och det ska säkerställa att alla asylsökande får någonstans att bo samtidigt som Migrationsverket tar hänsyn till berörda kommuner.

Jokkmokk och Älvsbyn är två av de 14 kommunerna med högst andel asylsökande och med det nya riktmärket kan Älvsbyn ta emot drygt 400 asylsökande 2015.

Offentliga debatten

– Migrationsverket har lyssnat på den offentliga debatten och vi försöker nu minska andelen asylsökande i den mån det går i Jokkmokk och Älvsbyn. Vår avsikt är att färre nyanlända asylsökande ska bo i dessa kommuner. De asylsökande som redan bor där kommer att flytta ut allteftersom de får beslut i sina ärenden. Samtidigt är det alltid behovet som styr. Kommer många nya asylsökande till Sverige framöver så kan vi behöva alla tillfälliga asylboenden även i dessa kommuner, säger Håkan Hansi, chef för region Nord, Migrationsverket i ett pressmeddelande.

I vissa kommuner uppges det ha varit utmanade att ordna exempelvis skol- och förskoleplatser åt asylsökande barn.

Fortsatt behov

Enligt prognos väntas 80 000 asylsökande i Sverige och övriga Europa i år, vilket är lika många som i fjol. Målet med upphandlingen är 24 000 tillfälliga boendeplatser över hela landet, varav hälften redan är etablerade platser som ska upphandlas på nytt.

– Migrationsverket vill ge alla asylsökande ett värdigt boende. Därför kontrollerar vi nu bland annat brandskydd och ventilation på plats för att se om fastigheterna möter Migrationsverkets och andra myndigheters krav. Först därefter kan ett avtal bli aktuellt, säger Håkan Hansi.

Riktmärket kommer att följas upp och omprövas var sjätte månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!