Fallfärdigt hus kan ge ägaren vite

En husägare i Älvsbyn riskerar 150 000 kronor i vite för sitt ödehus. Ovårdade tomter är ett problem och kommunen sätter ned foten för att skamfläckarna ska försvinna.

Älvsbyns miljö- och byggchef, Ingrid Karlsson, berättar att kommunen bestämmer vitesbeloppet utifrån kostnaden för renovering eller rivning. "Så dyrt att det ska bära sig att göra åtgärden", säger hon. (Arkivbild)

Älvsbyns miljö- och byggchef, Ingrid Karlsson, berättar att kommunen bestämmer vitesbeloppet utifrån kostnaden för renovering eller rivning. "Så dyrt att det ska bära sig att göra åtgärden", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

ÄLVSBYN2011-10-20 06:00

Allmänhet och grannar upprörs över ovårdade tomter och anmäler det till myndighetsnämnden i Älvsbyn.

Sju klagomålsärenden har samlats ihop och politikerna sätter nu press på fastighetsägarna.

Flera krävs på höga vitesbelopp om de inte städar, river eller rustar upp.

- Vi måste få någon ordning. En tomt ska hållas vårdad och snygg enligt plan- och bygglagen, säger Thor Lindgren (S), myndighetsnämndens ordförande.

"Lade ordentligt vite"
Vid infarten mot Älvsbyn, efter Nyvägen, möts bilisterna av ett gult ödehus. Färgen är flagnad, farstubron förstörd och hålet där dörren en gång satt är slarvigt igenspikat.

Upprepade gånger har personer klagat över byggnadens ovårdade skick och ödehusets fara för nyfikna barn. Trots att kommunen uppmanat ägaren att åtgärda byggnaden under snart två år händer inget.

Därför förenas föreläggandet med ett vite på 150 000 kronor. Ägaren har till årsskiftet på sig att riva eller renovera huset.

- Det händer ingenting och det ser väldigt risigt ut. Vi har varit hyggliga hittills, men nu måste det ske något. Därför lade vi ett ordentligt vite, säger Thor Lindgren.

Fler ödehus på gatan
Efter samma väg krävs en annan fastighetsägare på 50 000 kronor om denne inte städar upp och ser till att vårda sitt ödehus. På Västermalm åläggs en annan husägare att betala 10 000 kronor om inte gården städas upp.

Enligt miljö- och byggchefen Ingrid Karlsson är hela vitsen med vitet att det ska vara så högt, att det lönar sig att göra åtgärden.

- Det får inte vara för lågt satt. Då har det ingen effekt, säger hon.

Byarna inget undantag
Även ute i byarna uppmärksammas förfallet. I Fleviken har bybor under flera års tid klagat på en ovårdad tomt som inte åtgärdas. I Granträsk riktas klagomålen mot ett brädfodringsprojekt som avstannat.

Myndighetsnämnden kräver att bygget slutförs före vintern, och målas före nästa sommar. Annars kommer vitesföreläggande på tal.

På två olika fastigheter utanför Vidsel ligger grund och bråte kvar efter brand samt husflyttning. Om inte resterna städas bort krävs fastighetsägarna på 50 000 kronor vardera

FAKTA Tomten ska vårdas
Enligt 8 kap 15 § plan- och bygglagen ska en tomt hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte uppkommer. Byggnadsnämnden kan förelägga en fastighetsägare att vidta åtgärder så att olägenheterna upphör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om