Historien upprepar sig för Älvsbyhus

Det är länge sedan Älvsbyhus hade ett lika stort varsel i Älvsbyfabriken. "Det måste vara över tio år sedan, kanske byggkrisen 08", säger Robert Forsberg, fackordförande GS-facket på Älvsbyhus.

40 är varslade av Älvsbyhus varav 15 i Älvsbyn. Det är oklart hur fördelningen mellan tjänstemän och kollektivanställda kommer att se ut.

40 är varslade av Älvsbyhus varav 15 i Älvsbyn. Det är oklart hur fördelningen mellan tjänstemän och kollektivanställda kommer att se ut.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2023-10-11 16:30

Byggkrisen 2008 kom också i finanskrisens spår. Då precis som tidigare i år kunde man läsa om hur Älvsbyhus verkar klara sig väldigt bra i krisen som drabbar hela branschen. I Norrbottens-Kuriren är rubriken: "Trots nedgång för landets småhustillverkare... Älvsbyhus fortsätter att ånga på."

Nio månader senare varslade Älvsbyhus 47 anställda samtidigt som de två veckor senare aviserade nedläggningen av en av deras andra fabriker, Älvsbyhus i Vålberg. Vålbergsfabriken räddades sedan kvar fram till 2018. Nu har man varslat 40 anställda och aviserat att Kauhajokifabriken ska stängas.

Drar du några liknelser mellan situationerna?

– Ja litegrann. Men jag skulle säga att det här är ännu mer likt fastighetskrisen 1993 som vi hade då i Sverige. Då var det också ganska fritt fall. Då byggdes jättemycket småhus, men 19 000 småhus blev 3 000 på bara ett år. Då var det riktigt fritt fall som nu. Vi är tillbaka på de bottensiffrorna, säger Kent Johansson, vd Älvsbyhus.

Däremot är anledningen till att Älvsbyhus legat stabilt mycket längre än många andra i småhusbranschen densamma som 2008. Även då hade Älvsbyhus en lång orderstock att beta av, precis som man haft nu efter pandemin.

– Det har räckt tills nu så att vi inte behövt varsla, även om det inte gör saken roligare. Men jag har fortfarande en bild av att bara vi får en ränta som stabiliserar sig så kommer försäljningen ta fart, säger Johansson.

Även om varslet inte är det minsta välkommet så var inte heller särskilt oväntat bland personalen. Johansson kan inte säga hur många tjänstemän eller kollektivanställda som får gå, mer än att det helt klart bli färre tjänstemän då organisationen är så slimmad. Fackordförande är Robert Forsberg och snart kommer förhandlingarna dra igång.

– Det är klart att det finns en oro och osäkerhet bland de anställda, men de flesta tycker väl att det var ganska väntat att förr eller senare så kommer det här tråkiga om det inte vänder, säger Robert Forsberg.

Vilken uppdelning tror du det blir mellan tjänstemän och kollektivanställda?

– Jag vet inte riktigt och vill inte föregå förhandlingarna i den frågan. Sen grunden för det här blir laslistan, sist in blir först ut. Men jag är inte säker på hur länge man ska ha arbetat för att kunna känna sig någorlunda säker. Det vet vi först när vi förhandlat, säger Robert Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!