Fackförbund kräver skadestånd av Älvsbyns kommun

Socialchefen Robert Cortinovis berättade inte för fackförbunden att dåvarande enhetschefen Harriet Rickman var anlitad som konsult. Nu begär Vision skadestånd av Älvsbyns kommun.

Ulrica Hamsch, förtroendevald för Vision i Älvsbyn, har lämnat in framställan om brott mot MBL och det lokala samverkansavtalet.

Ulrica Hamsch, förtroendevald för Vision i Älvsbyn, har lämnat in framställan om brott mot MBL och det lokala samverkansavtalet.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-10-10 17:00

PT har kunnat avslöja hur dåvarande enhetschefen Harriet Rickman, som var ansvarig tjänsteperson i LVU-skandalen, kränkt en medarbetare som skrivit lex Sarah-avvikelser om hennes arbete.

Fackförbundet Vision har varit kritisk till att de inte fick någon information om att Rickman anlitades som konsult och nu väljer Vision att göra en förhandlingsframställan om brott mot MBL och det lokala samverkansavtalet. Vision yrkar på skadestånd som kommer att presenteras senare.

– Robert Cortinovis berättade aldrig att Harriet Rickman var konsult. Vi fick bara information om att de skulle ta in en tillförordnad chef. Hade vi vetat om det här hade vi velat förhandla om det, säger Ulrica Hamsch, förtroendevald på Vision i Älvsbyn.

Socialchefen Robert Cortinovis har tidigare tillbakavisat Visions kritik. Han menar att han informerat om att enhetschefen Harriet Rickman skulle anlitas på konsultarvode. 

– Det han säger stämmer inte. Vi har aldrig fått någon sådan information och det står inte heller i samverkansprotokollet. Men om det är hans uppfattning så får vi sätta oss vid förhandlingsbordet och så får han visa att han har gjort det, säger Ulrica Hamsch.

Det var Hamsch som lämnade in Visions anmälan om mobbning som senare ledde till att Harriet Rickman klandrades för tre fall av kränkande särbehandling. Hon vill inte gå in på det enskilda ärendet med hänsyn till medarbetaren, men är kritisk till Älvsbyns kommuns agerande.

– Vi har försökt att få ordning på arbetsmiljön på den här enheten sedan 1 juni, men arbetsgivaren gjorde ingenting trots att vi påtalade stora brister. Robert Cortinovis har inte lyssnat och vidtagit de åtgärder som vi önskat. Därför kände jag mig tvungen att också lämna in en framställan om arbetsmiljöåtgärder. Allt är så fruktansvärt illa skött och det är medarbetarna som kommer i kläm när ledningen i kommunen inte tar sitt ansvar i arbetsmiljöfrågor. 

Harriet Rickman slutade den 31 augusti men dialogen om arbetsmiljön på individ- och familjeomsorgen pågår fortfarande.

– Nu är vårt fokus på att få till en bra arbetsmiljö, framför allt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, där tillit och förtroende för arbetsgivaren är en stor del. Det har kommit en ny chef och jag har goda förhoppningar om att det kommer bli bra framöver men det kommer att ta lång tid. 

PT har sökt Robert Cortinovis som inte vill kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!