PT kunde avslöja att Älvsbyns kommuns socialchef Robert Cortonovis anlitat en tidigare kollega i Arjeplog som konsult i sex månader för 1 200 kronor i timmen utan att göra någon upphandling.
Nu kan PT också avslöja att konsulten Harriet Rickman fått kraftig intern kritik av sina medarbetare. Bland annat har två handläggare den 19 juli lämnat in flera avvikelser rörande enhetschefens agerande – fyra av dem så allvarliga att handläggarna anser att det är missförhållanden som bör utredas enligt Lex Sarah.
Avvikelserna gäller enligt handläggarna flera fall där Harriet Rickman avslutat ärenden som inletts efter orosoanmälningar utan att faktiskt utreda den oro som anmälarna slagit larm om.
"Det finns inget beslutsunderlag i ärendet. Det finns inget formellt beslut taget i ärendet. Det finns ingen dokumentation över att det förekommit utredande samtal med berörda", står det i avvikelserna.
Handläggarna föreslår som åtgärd att oron utreds och att enhetschefen delegerar ut de utredningar som behöver fördelas till handläggare istället för att avsluta dem på detta sätt.
"Med anledning av att det är en tillfällig enhetschef som avslutat utredningen och ärendet finns det en risk att arbetsmiljön påverkas negativt då handläggare inte känner sig betrodda med att utföra sitt arbete. Det påverkar även arbetsmiljön genom att handläggare nu har vetskap om att det finns barn som eventuellt kan fara illa och behöva stöd från socialtjänsten men inte fått det", står det i avvikelserna.
Två dagar efter att avvikelserapporterna lämnats in skickade Harriet Rickman ett mejl till en av handläggarna som larmat om missförhållanden. Där skriver Rickman att hon tänker kontakta fackförbund, HR och socialchef med anledning av vad hon upplever som trakasserier och en häxjakt mot henne från handläggaren. Harriet Rickman skriver till personen att hennes arbetsmiljö som konsult och enhetschef försämrats och att hon inte kan sova på nätterna. Hon anklagar även personen för att intrigera med andra medarbetare och att ifrågasätta hennes arbete.
PT har varit i kontakt med medarbetaren som fick mejlet.
– Jag blev skakad. Orolig. Nervös. Det kändes som att det här var ett straff för att jag hade pratat med socialchefen och varit med och skrivit de här avvikelserna. Det kändes även som ett hot. Om man ifrågasätter något får man skit slängt på sig inför nästa chef.
I mejlet med rubriken "mina intentioner" skriver Harriet Rickman även att hon inte vill ha svar på mejlet och att hon inte kommer avslöja vidare vad som står i brevet som kommer att vidarebefordras till hennes chefer och fackförbund.
"Utan det får dina fackförbund ta upp med dig, om de bedömer att de skall göra det. Dokumentet som jag skriver kommer jag även överlämna till den enhetschef som tillträder den 1/9."
Den berörda handläggaren tycker att konsulten agerat oprofessionellt.
– Avvikelser är något som ingår i vårt arbete och det är något vi ska göra för att kunna förbättra rutiner och riktlinjer för att det inte ska ske fel längre fram. Det kändes som att hon försökte lägga över sina egna problem med arbetsmiljön på mig men det borde hon ta med sin chef eller reda ut det på ett möte. Inte skriva ett mejl till mig som medarbetare med förtäckta hot.
Harriet Rickmans mejl fick fackförbundet Vision att anmäla konsulten för mobbing. Enligt anmälan upplever medlemmen att konsulten utsatt denne på ett otillbörligt sätt vilket kulminerade med det mejl som skickades den 21 juli.
"Vision har gjort det antagligt att mobbing i första hand, kränkande särbehandling i andra hand, har förekommit."
Enligt anmälan begärde Vision ett möte den 3 augusti för att gå igenom hur Älvsbyns kommun kommer att gå igenom processen. Fackförbundet begär även att en extern utredare tas in. Samtidigt lämnade Vision in en begäran om arbetsmiljöutredning.
"Jag har sedan maj månad fått signaler från flertalet medlemmar på enheten, individ och familjeomsorgen, att arbetsmiljön är undermålig. Detta är muntligen påtalat till arbetsgivaren vid ett flertal tillfällen. Då situationen eskalerar måste en arbetsmiljöutredning genomföras omgående på enheten" skriver Ulrika Hamsch, fackligt förtroendevald för Vision avd 331 i Älvsbyn, i en anmälan.
Fackförbundet har efter det haft ett möte med arbetsgivaren.
– Det fanns ett behov av att göra de här två skrivelserna till kommunen. Jag har haft en dialog med arbetsgivaren kring det och vi är inte färdig än, säger Ulrika Hamsch.
Den utsatte handläggaren är besviken på ledningens agerande.
– Vi pratade med vår socialchef för flera månader sedan om att bemötandet från vår enhetschef inte är bra och att det påverkar arbetsmiljö negativt. Vi har i princip inte fått någon återkoppling från honom sedan dess och problemet har bara fortsatt. Sedan kom det här mejlet och ingen från ledningen har hört av sig.
Handläggaren upplever även att sättet ledningen vill att de ska jobba på inte är rättssäkert.
– Utredningar läggs ned, förhandsbedömningar avslutas utan att inleda utredning och placeringar ses över. Min upplevelse är att ledningen just nu gör allt de kan för att spara pengar. Arbetsmiljön och det bristfälliga stödet från ledningen gör att jag just nu är otroligt nära att säga upp mig.