Enligt Ann-Christine Lindehag-Sundström, ombudsman IF Metall Norrbotten, märks en förändring i arbetsmiljön hos Samhall de senaste åren.
- Vi har märkt skillnad på attityder, det har blivit betydligt tuffare för våra medlemmar. Förut bedrevs stora delar av verksamheten inne i företagets egna lokaler, men nu läggs mer och mer jobb ut på andra arbetsställen, säger hon och fortsätter:
- Samhall vill att alla ska ut och prova olika jobb, men det kan inte vara rimligt om det är så att någon känner sig tvingad att utföra arbete de får ont av eller av andra skäl inte klarar av.
"Krävs riskanalyser"
I och med att många anställda nu arbetar ute "på fältet" istället för i Samhalls industrilokaler menar IF Metall att det krävs större insatser från arbetsgivaren, i samverkan med skyddsombuden, för att se till att allt fungerar.
- Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och det ställer krav på att de är ute på arbetsplatserna och gör riskanalyser. Men alla medlemmar som behöver stöd uppmanar vi att ta kontakt med facket, antingen skyddsombud, klubben eller avdelningen, säger Lindehag-Sundström.
Samhall själva säger att företaget alltid gör just noggranna kontroller i samråd med skyddsombud innan de tar på sig nya uppdrag.