Facket: Hopflyttningen känns lite förhastad

Grundtanken med de nya enheterna är bra, men just nu präglas arbetsmiljön i mångt och mycket av förvirring. Så kan man sammanfatta läget för socialsekreterarna i Älvsbyns kommun enligt deras fackliga företrädare Marlene Stoltz och Malin Janeheim.

Som fackliga ombud för socialsekreterarna i Älvsbyns kommun har Malin Janeheim (till vänster) och Marlene Stoltz förgäves framfört önskemål till arbetsgivaren om att de nya enhetscheferna ska ha kunskap i socialtjänstlagen, LVU och övriga lagar som berör yrkesgruppen.

Som fackliga ombud för socialsekreterarna i Älvsbyns kommun har Malin Janeheim (till vänster) och Marlene Stoltz förgäves framfört önskemål till arbetsgivaren om att de nya enhetscheferna ska ha kunskap i socialtjänstlagen, LVU och övriga lagar som berör yrkesgruppen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-10-26 08:36
Marlene Stoltz är skyddsombud för SSR Akademikerförbundets medlemmar i Älvsbyn, Malin Janeheim är ordförande i den lokala fackklubben. Båda ingår i arbetslaget socialsekreterare som utreder barn- och ungdomsärenden. Från och med i somras är de anställda av barn- och utbildningsnämndens nya enhet Barn och familj. Deras närmaste chef är Karin Lundberg-Bergstedt, specialpedagog till professionen.
Hoppas det ska fungera
Kollegorna som jobbar kvar på socialsekreterarnas före detta gemensamma arbetsplats i kommunhuset, nu på en enhet som heter Arbete och integration, har också fått en ny enhetschef som inte har socionomexamen.
- Från fackets sida hade vi hellre velat ha chefer med kunskap i socialtjänstlagen och övriga lagar som berör vårt arbete, ett ganska omfattande område. Med bra planering och en ambition från arbetsledningen att läsa in sig på de viktigaste delarna, hoppas vi att det ska fungera i alla fall, säger Malin Janeheim.
Socialsekreterarna i Älvsbyn är enligt sina fackliga ombud positiva till att samla alla kommunens insatser kring barn och familj.
- Vi är också positiva till att utveckla integrationen på arbetsmarknaden inom enheten som ska jobba med det, förklarar Marlene Stoltz.
Förhastad flytt
- Däremot känns ihopflyttningen för oss och pedagogerna på enheten Barn och familj lite förhastad. Lokalerna på Forum klarar exempelvis inte säkerhetskraven för socialsekreterare och saknar samtalsrum.
- I väntan på att ombyggnationen ska bli klar måste vi använda oss av lokalerna på vår gamla arbetsplats när vi har samtal. Det är ett exempel på sådant som hade kunnat förebyggas om det gjorts en konsekvensanalys före flytten, säger Malin Janeheim.
Frågetecken
Frågan om var Barn och familjs myndighetsutövning ska ligga, vilken nämnd/ansvarig chef som har rätt att besluta vad, sekretessproblematik, dels i arbete med andra yrkeskategorier, dels mellan socialsekreterarna på respektive enhet - allt ingår i paketet av "förvirrande frågetecken" som fackombuden stöter på bland medlemmarna.
- Genom uppdelningen i två enheter har vi tappat mycket av den kollegiala samhörigheten. Det är mer ensamarbete nu. När alla jobbade på Individ- och familjeomsorgen kunde vi enkelt hjälpa varandra när det uppstod arbetstoppar inom våra olika arbetsområden, likaså vid semesterperioder, säger Marlene Stoltz.
- Kanske kommer vi att kunna göra det framöver också, vem vet? Tills vidare jobbar vi vidare på att den nya organisationen ska komma igång och fungera bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om