Facket: "Arbetsgivaren har agerat utifrån signaler"

Akademikerförbundet SSR upplever att arbetsgivaren agerat när problem har lyfts, men att det kanske inte alltid hjälpt medarbetarna på det sätt som de önskat sig.

Huvudskyddsombudet för Akademikerförbundet SSR på Älvsbyns kommun konstaterar att arbetsgivaren har agerat utifrån de signaler de fått från facket.

Huvudskyddsombudet för Akademikerförbundet SSR på Älvsbyns kommun konstaterar att arbetsgivaren har agerat utifrån de signaler de fått från facket.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-03-22 14:44

Eleonor Linder, huvudskyddsombud för Akademikerförbundet SSR på Älvsbyns kommun, har varit facklig representant i de olika processerna om arbetsmiljöproblemen som uppstod när barn- och familjenheten, Bof, blev en del av enheten Stöd till individ och familj.

– Det har varit mer eller mindre skakigt ända sedan omorganisation, sedan har det inte varit illa hela tiden, säger hon.

Hennes uppfattning är att arbetsgivaren jobbat med frågan när problem påtalats. 

– Både jag och vårt centrala ombud som varit inblandad upplever att eftersom vi lyft problem har arbetsgivaren tagit det på allvar. Bland annat har man tagit in en extern konsult och det är resultatet av deras genomgång som man jobbar med. Sedan om det visar sig vara tillräckligt får tiden utvisa. Vi följer det.

Tycker ni att arbetsgivaren har agerat rätt?

– Det är mycket personliga känslor och upplevelser, men tittar man på det objektivt har arbetsgivaren agerat utifrån signaler som de har fått från facket och försökt att göra något. Sedan kanske åtgärderna inte har hjälpt på det sätt som medarbetare har önskat sig.

Enligt Eleonor Linder har arbetsgivaren till exempel rätten på sin sida att säga hur personalen ska jobba på enheten.

– Sedan har de också skyldighet att ge det stöd och utveckling som medarbetarna behöver och jobba systematiskt med arbetsmiljöfrågor. 

Eleonor Linder har själv inte läst skrivelsen för revisionen som undertecknades den 26 januari och där det står att det finns betydande arbetsmiljöproblem inom Barn och unga och det finns en förhöjd risk att barn kommer i kläm.

– En sådan risk finns alltid på arbetsplatser där man jobbar med tredje person, oavsett om det är äldreomsorg eller socialtjänst. Men jag har inte läst revisionsrapporten och kan inte kommentera den. 

Sista mötet som facket var med på var den 21 januari och Eleonor Linder kan inte säga hur arbetsmiljösituationen på Barn och familj är nu.

– De senaste månaderna har jag inte hört något och det kan man inte ta som något annat än positivt, säger hon.

På senaste mötet togs också beslutet att de fackliga representanterna inte behöver vara lika tätt inkopplade, men att de ska få kontinuerliga uppföljningar. I dagsläget finns det inget lokalt skyddsombud och enligt Eleonor Linder är det något som saknas.

– Det är bra om det finns någon på plats som kan uppmärksamma vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!