Villainbrott har varit ett stort problem i Älvsbyn under året. Under hösten har stöldligor härjat i Norrbotten, och som mest hade Älvsbyn fem inbrott inom loppet av en vecka.
– Det har varit ett tjugotal inbrott det senaste året, och ser man till kommunens storlek är ju det väldigt mycket, säger Jonas Sköld.
De har tagit upp en stor del av polisen tid, men resurser har inte tagits från Älvsbyns område.
– Det har varit extraresurser som har jobbat med dem.
Hur har det gått?
– Det är ett svårarbetat område och vi hade önskat att vi hade högre uppklarning än vad vi har, men jag tycker det går framåt.
"Det finns ligor"
Stöldligor som rör sig över större områden gör det svårt för polisen.
– Även om det finns ligor så är det ju även andra som begår inbrott, och där har vi betydligt större chans att klara upp dem eftersom de finns kvar lokalt.
Problemet ser likadant ut nationellt, men Jonas Sköld menar att polisen gör framsteg. Bland annat har man inlett ett samarbete med Litauen.
– Det har förekommit bilar från Litauen vid olika tillfällen, så nu har vi ett samarbete som gör att vi kan utbyta dna.
Grannsamverkan
På Västermalm har man startat upp ett grannsamverkansområde, något som Älvsbypolisen hoppas kunna göra på flera ställen i kommunen.
– Det har en dämpande effekt. Tanken är att vi ska köra hela Älvsbyn, eller hela kommunen på sikt. Men man får det allt eftersom, intentionen är att dra igång nästa område efter jul, säger Robert Janeheim.
Polisen gör inga större insatser, utan förmedlar i stället kunskap så att grannarna själva kan hjälpa varandra. Exempelvis genom att inte ha så stora häckar, tömma brevlådor eller sätta timer på lampor.
– Nationellt har man sett att grannsamverkan kanske är det bästa sättet att förebygga att brotten sker, säger Jonas Sköld.