Projektet heter Charm food lab, och tanken är att projektet ska bidra till en ökad hållbar innovationskraft inom livsmedelssektorn. Matlabbet placeras i Älvsbyn eftersom Polarbröd har en roll i projektet. Ett annat matprojekt som får ta del av EU-medlen är "The Kitchen", som ska göra en förstudie om en inkubator för små livsmedelsföretag. Två långsiktiga mål med båda projekten är mer produktion av norrbottnisk mat och mer norrbottnisk mat på tallriken.
– Det är viktigt, av flera skäl. Livsmedelssektorn kan bidra till en breddad arbetsmarknad och en bredare regional ekonomi, en växande besöksnäring och en högre självförsörjningsgrad. I dag produceras bara en fjärdedel av norrbottningarnas mat här i länet. Att få upp den är också en fråga om matsäkerhet, säger Helena Ölund (S), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.
Luleå tekniska universitet får 7,9 miljoner kronor för projektet ESUDA som syftar till att minska energianvändningen i kommunala fastigheter. Piteå, Arvidsjaur, Arjeplog, Pajala, Kalix, Överkalix och Luleå ska delta.
Flera kommuner får medel för att jobba med lokal kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Piteå kommun ska jobba med återväxten av personal till vård och omsorg.
Flera projekt berör behovet av att rekrytera invånare och arbetskraft till Norrbotten. Ett av dem är Move up North i Region 10 där Arjeplog och Arvidsjaur ingår. Projektet är tänkt att attrahera människor från andra delar av Sverige och världen. Det ska hjälpa dem att flytta och rota sig.
– Befolkningsförsörjningen är en ödesfråga och är särskilt utmanande i inlandskommunerna. Det är inte ett problem som vi kan lösa med enbart utbildning eller att flytta arbetskraft mellan kommuner och branscher. Vi måste bli fler i länet, säger Helena Ölund.
Beslutet om vilka projekt som prioriteras togs av strukturfondspartnerskapet för övre Norrland. Pengarna ska bidra till ett smartare, grönare och mer sammanlänkat EU och stärka arbetsmarknaden. Nu återstår för Tillväxtverket att ta de formella besluten för varje projekt.