Bryggeriepoken i Luleå har anor som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. För många är den förknippad med Nyckelbryggeriet som dock dök upp som företagsnamn först 1970. Bakom namnändringen låg Gustaf Burström som fick tillstånd att använda Luleås stadsvapen, de korslagda nycklarna, i företagsemblemet.
1989 lades bryggeriet i den vackra tegelbyggnaden intill Luleälven ned för gott.
Sedan dess har flera försök gjorts för att väcka nytt liv i företaget. Nu kan något vara på gång i Granbergs gamla bussgarage i Älvsbyns industriområde.
– Vi räknar med att återlansera Nyckelbryggeriers gamla storsäljare Key Beer i mitten av maj. Vi har redan levererat de första flaskorna starköl till några restauranger i Norrbotten och hoppas också att få sälja till Systembolaget under hösten, berättar platschefen Lars-Olov Johansson.
Nostalgiska Luleåbor kan bli en smula besvikna. Den klassiskt vita etiketten finns visserligen kvar, men innehållet är inte detsamma.
– Det är omöjligt att göra samma öl som förut, förklarar Lars-OIov Johansson. I dag finns det helt andra humlesorter på marknaden som smakar annorlunda. Dessutom använder vi vatten från vår egen källa vilket ger ölet sin speciella karaktär.
Det nya starkölet är skapat av bryggmästare Christoffer Mattsson från Oppigårds Bryggeri i Dalarna.
I det forna bussgaraget står ett skinande blankt bryggverk som köpts in från Kina. Det handlar om en investering på tre-fyra miljoner kronor. Toppkapaciteten ligger på 4 000 liter öl om dagen.
Just nu pågår ett utvecklingsarbete för att också ta fram en ale.
– Vi kommer inte att göra en IPA utan en ÄPA. Den kommer att få namnet Älvsbyn Pale Ale, avslöjar Mia Grenmark Köhler som arbetat som verkställande direktör i 1,5 år.
Företaget har under det senaste året nybildats och har i dag sju heltidsanställda. Den tidigare storsäljaren, julmusten, är kvar, men i övrigt har sortimenten genomgått en omfattande förändring.
– Vi gör en omstart och hoppas att försäljningen ska ta fart i sommar. Vi vill jobba med lokala råvaror och med det goda vatten som kommer från vår egen källa. Därför har vi tagit fram soda med smak av lingon, blåbär och hjortron, berättar Mia Grenmark Köhler.
Den egna källan ligger två kilometer från bussgaraget. Vatten pumpas upp från grundvattensnivå och uppges ha sitt ursprung från fjället Sulitelma.
Inom Nyckelbryggerier finns också en förväntan inför lanseringen av den första tetrapacken med lokalproducerat mineralvatten.
– Vi ser en miljömässig besparing genom att gå över till att förpacka vårt vatten i kartong, betonar Mia Grenmark Köhler.
Med på rundvandringen i fabrikslokalerna är Nyckelbryggeriets veteran Gustaf Burström, 84, som gör sitt första besök i Norrbottens största bryggeri.
Han var tredje generationen i familjeföretaget och klev in verksamheten redan 1957. Gustaf Burström minns lyckade marknadsföringskampanjer som bildekalen "Jag drick int´ Stockholmsöl", men var också vd vid sammanslagningen med Tillbryggerierna 1979.
Med andra ord är det onekligen rätt person att fälla omdömet om Nyckelbryggeriers nya produkt.
– Det är svårt att jämföra. Det var så länge sedan jag drack en Key Beer, men jag tycker att den här ölen har en bra smak och en fin skumhållbarhet, understryker Gustaf Burström.
Företagskonstellationen bakom dagens upplaga av Nyckelbryggerier saknar anknytning till släkten Burström.