Motiveringen till Bergsstatens nej är att ett Natura 2000-tillstånd för utvinning av fyndigheten måste erhållas innan koncession kan meddelas.
Boliden menar att Bergmästarens beslut att avslå Bolidens koncessionsansökan för Laver sätter en ny praxis – som är långsiktigt ohållbar.
– Processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsörjningen i Europa, säger Mikael Staffas, direktör för Boliden gruvor.
Gruvjätten menar att en sån tillståndsprövning ska ske efter att koncessionen beviljats.
Branschorganisationen Svemin – som representerar ett 40-tal företag med drygt 13 000 anställda – tycker att beslutet är ett slag mot den svenska gruvnäringen.
– Det här är inte bara ett slag mot våra svenska gruvbolag utan gör det också direkt svårare att möta EU:s krav på att utveckla den europeiska mineralnäringen, säger Per Ahl, vd Svemin.
Svemin menar att följden av onsdagens beslut blir att gruvbolagen nu tvingas ta fram ett underlag till Natura 2000-ansökan i ett så tidigt skede att företagen kommer ha begränsade fakta på bordet.
– Vi har inget emot miljökrav på mineralnäringen. Men det är mycket allvarligt om vi i Sverige ytterligare förlänger och försvårar redan oförutsägbara processer, säger Per Ahl.
Han ifrågasätter antalet tillståndsprövningar.
– Enligt Bergsstatens beslut ska en potentiell gruvverksamhet tillståndsprövas tre gånger från det att en brytvärd fyndighet har upptäckts innan det kan bli aktuellt att starta gruvdrift. Både processekonomiskt och när det gäller betydelsen för miljöskydd kan en tillämpning som denna verkligen ifrågasättas, säger Per Ahl.
Svemin fruktar att ärendet om Bolidens kopparfyndighet i Laver nu kan innebära en ny försvårande standard för den svenska gruvnäringen.
Trots att gruvnäringen rasar mot beslutet sitter Älvsbyns kommun lugnt i båten.
– Det var ett väntat beslut. Det förändrar egentligen ingenting utan det enda som förändras är att det blir en lite mer svårbedömt tidsram över det hela, säger näringslivschefen Pär Jonsson.
Kommunalråd Helena Öhlund (S) konstaterar att kommunen fortsättningsvis ser positivt på en gruva.
– Det är ju så klart ett negativt beslut, men inte så oväntat. Det påverkar ju våra strategiska beslut, men det är så här med projekt som tar lång tid, säger hon.