Ett år efter frigivningen

I dag har det gått ett år sedan Roland Larsson frigavs från fångenskapen hos Farc-gerillan. Efter 22 månader av ständiga förflyttningar genom den colombianska djungeln lever han nu ett lugnt pensionärsliv i Älvsbyn.

Roland Larsson har under sitt yrkesliv sett mycket av världen. Här håller han ett förstapris från en golftävling i Saudiarabien. "Apropå golf är klubborna det enda jag har fått tillbaka från Colombia, men jag lär inte kunna använda dem mer nu", säger han och syftar på stroken han drabbades av under fångenskapen.

Roland Larsson har under sitt yrkesliv sett mycket av världen. Här håller han ett förstapris från en golftävling i Saudiarabien. "Apropå golf är klubborna det enda jag har fått tillbaka från Colombia, men jag lär inte kunna använda dem mer nu", säger han och syftar på stroken han drabbades av under fångenskapen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-03-17 06:00
För ett år sedan blev Roland Larsson förd ut från den colombianska djungeln av el Manteco, ledaren för Farc-gerillans 58: de skvadron. Efter 22 månaders fångenskap blev han en fri man. Nu sitter han i sin tvårummare i Älvsbyn och längtar till sommaren.
- En sak jag saknar är värmen. Men nu bor jag i Älvsbyn och kommer att bli kvar här. Sommaren och stugan vid Stor-Avan i Arjeplog hägrar, säger han.
Planer blir verklighet
Under tiden hos gerillan ritade han bland annat upp Arjeplogsstugan i en anteckningsbok och funderade hur han skulle rusta den när han kom hem. Sommarens projekt blir att få en timring uppsatt på tomten.
- Jag köpte en ny timring när jag var hemma i Norrbotten en sväng. Men jag hann aldrig få upp den innan kidnappningen, säger Roland.
Men i sommar ska det bli av, även om Roland själv inte kan vara med och bygga efter den stroke han drabbades av under fångenskapen. För att få tillbaka rörlighet i högra sidan av kroppen tränar han nu två gånger i veckan, ofta med stöd från äldste sonen Tommy Larsson.
- Även om farsan inte ser det själv har han gjort stora framsteg. Nu kan han gå med krycka kortare sträckor, säger Tommy.
"Foga sig i ödet"
Trots allt Roland har varit med om tänker han sällan på det som hänt.
- Jag funderar inte så mycket på det. Man får foga sig i sitt öde. Jag är inte heller arg på de soldater som höll mig fången. De var ju hyggliga mot mig, säger han.
Har du fått tillbaka några ägodelar från ranchen i Colombia?
- Sveriges ambassadör i Colombia har skickat hit mina golfklubbor som hon hade fått tag på. Resten har jag inte brytt mig om. Jag klarar mig utan de sakerna.
Tillbaka till början
Sedan hemkomsten för ett år sedan har han bland annat varit på flera fiskeresor till stugan och en klassåterträff i Sundsvall.
Från köksfönstret har han utsikt över den bensinstation som var hans sista stora projekt som elingenjör i Älvsbyn innan han gav sig utomlands för jobb på 80-talet.
På ett sätt är han tillbaka där allt började.
BAKGRUND Kidnappningen av Roland Larsson
Roland Larsson, 70 år, ägde förut Larssons elektriska i Älvsbyn. På 80-talet började han jobba utomlands åt Skanska som ingenjör. Efter pensionen valde han att bosätta sig på en ranch i Tierralta, nordvästra Colombia.
Därifrån kidnappades han i mitten av maj 2007 tillsammans med sin dåvarande sambo, Diana Patricia Peña. Hon lyckades fly men Roland Larsson blev kvar hos den colombianska gerillagruppen Farc.
De vuxna barnen i Sverige fick under hans fångenskap flera livstecken, bland annat brev och en videofilm. Lösensumma krävdes för hans frihet, men så vitt han och barnen vet fick gerillan aldrig några pengar.
Den 17 mars 2009 kom beskedet att Roland Larsson blivit frisläppt. Efter en dryg vecka på sjukhus i Colombia flögs han hem till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om