Den fjärde januari 2024 var en unik händelse som nog många kommer komma ihåg resten av livet. Termometrarna visade närmare minus 40 när strömmen försvann och telefonin gick ner på en och samma gång. Sedan dess har händelsen utretts och återrapporterats i olika omgångar. Nu senast i december. Då fick kommunchefen i uppdrag att ansöka om externa medel inför en investering i reservkraft.
– I övrigt skulle jag säga att det är check på nästan alla punkter som kommit fram, som kriskommunikationsplan och alla andra uppdrag det här har lett till. Nu är det som kvarstår att vi ska ansöka om externa medel, det finns en hel del att söka för inköp av reservkraft. Får vi inte loss något sånt så kommer vi behöva göra ett äskande från politiken, säger Anna Lindberg.
Kommunikationen har stärkts upp genom bland annat "Rakel-centraler" som kan användas utan fungerande telefoni. Men även genom att man inventerat och stärkt upp telefoner med dubbla SIM-kort och roaming. Den fjärde januari 2024 var all kommunens kommunikation styrd genom Telia samtidigt som Tele2 exempelvis fungerade. I en likadan situation skulle man därför klara sig mycket bättre idag.
Exakt hur mycket reservkraft som kommunen kommer att investera i är oklart, då det är sekretessbelagt så att ingen vet vilka delar som kan vara sårbara. Allt utredande har också gått rätt så hand i hand med alla nya krav från nationell nivå om att rusta upp totalförsvaret och kunna hålla igång kommunen vid kris eller krig.
– Vi kan av säkerhetsskäl inte gå in och säga var vi kommer installera reservkraft. Jag kan säga att vi har reservkraft på de stora delarna, på våra särskilda boenden och kommunhuset. Men under avbrottet upptäckte vi ju en del saker. Man kan säga så här att vi ser ändå att några få investeringar, dyrbara och billigare, och ett smart tänk på hur man nyttjar lokaler så kan vi säkerställa reservkraft för våra verksamheter och möjliggöra uppsamlingsplatser, säger Anna Lindberg.
Kartläggningen har inte bara täckt kommunens fastigheter på centralorten utan också de större byarna. Det konstateras också att det inte i varje fall skulle behövas något jätteaggregat utan till exempelvis skolor med fjärrvärme skulle det räcka med ett litet elverk för att hålla temperaturen uppe.
Nu verkar blidan vara över, hur känns det?
– Haha, jo men efter det här kan jag säga att jag kollar väderprognoserna för att se hur kallt det blir. Man blir glad så länge man inte ser de här minus 35 och nedåt än så länge i varje fall, säger Anna Lindberg.