Erik och Kalle bakade mjukkakor på Bagerimuseet

Bagerimuseet är ett populärt utflyktsmål för turister och andra intresserade i Älvsbytrakten.

Älvsbyn2006-07-11 00:00
På onsdagar får man prova baka egen mjukkaka om man vill, något som bröderna Erik och Kalle Tuuri, sju respektive fem år, testade med framgång.

I likhet med bröderna Gösta, Konrad och Lennart började Karl Nilsson sin yrkesbana i pappa Gustavs bageri i det lilla huset i backen intill Kyrkmalmen. Här tillverkades alla sorters bak- och konditoriverk ända fram till 1959 då bageriverksamheten upphörde. Vid det laget hade de tre äldre bröderna startat egna bageriföretag, men Karl blev kvar i det ursprungliga familjeföretaget tills det stängdes.

1991 omvandlade Gösta Nilsson huset till ett bagerimuseum i hembygdsföreningens regi. Då hade han och hustrun Greta redan dragit igång sitt eget familjeföretag, det som så småningom blev Polarbröd. Göstas dotter Margareta Jonsson och hennes make Kjell Jonsson har nyligen överlåtit driften av företaget till nästa generation, döttrarna Anna Borgeryd och Karin Jonsson-Bodin. Storsäljaren Polarkakan är för övrigt en utvecklad variant av tioöreskakan, ett recept som Gösta Nilsson tog upp efter sin farfar.

Sommaröppet

Sedan den 26 juni har Bagerimuseet sommaröppet för turister och andra intresserade besökare, som vill se sig omkring i det bröddoftande huset eller köpa sig ett enkelt fika. Varje vardag finns hembygdsföreningens anställde guide Peter Jonsson på plats. På onsdagar får den som vill prova på att baka mjukkaka med assistans av Christina Öhlund eller Inger Öhlund, som turas om att visa hur det går till.

Nytt för i år är att några medlemmar i Älvsby Konstförening ställer ut sina alster på museet. Detta med anledning av att den traditionella konst- och hantverksmarknaden på Konstgården är inställd i sommar.

Lyckat provbak

När PT besökte Bagerimuseet i onsdags var två unga bagare redo att göra var sin mjukkaka: Erik och Kalle Tuuri.

- Jag lovade dem redan ifjol att vi skulle gå hit och baka, men då hann vi inte göra det medan museet var öppet, berättade farmor Elisabeth Tuuri, som tagit med sig pojkarna på den spännande sommarutflykten.

Under överinseende av Inger Öhlund kavlade Erik och Kalle Tuuri till sina kakor och la dem försiktigt på jäsbordet. En stund senare fick de hjälp av Peter Jonsson med gräddningen i stenugnen.

- Nu ska vi bara låta kakorna kallna lite så tar vi med dem hem och äter smörgås, sa Elisabeth Tuuri medan den förföriska doften av nybakat bröd spred sig i huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om