Ensamma flyktingbarn placeras i centrala Älvsbyn

Frågan om var ensamkommande flyktingbarn ska placeras verkar vara avgjord. Kommunstyrelsen har beslutat att boendet ska ligga i centrala Älvsbyn och nu återstår bara verkställandet. Boendet innebär upp till tolv nya arbetstillfällen.

"Vi har bestämt att förlägga boendet till Älvsbyns tätort och driva det i kommunal regi. Det finns tre förslag på lokaler och nu är det upp till arbetsgruppen att besluta vilken det blir", säger Bill Nilsson (S).

"Vi har bestämt att förlägga boendet till Älvsbyns tätort och driva det i kommunal regi. Det finns tre förslag på lokaler och nu är det upp till arbetsgruppen att besluta vilken det blir", säger Bill Nilsson (S).

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-11-13 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Ärendet om ensamkommande flyktingbarn har varit en långkörare i Älvsbyns politik.
I november i fjol lyfte integrationssamordnare Anne-Britt Ferreira frågan och i januari ställde sig kommunstyrelsen positiv till den. Men först i september klubbades ett definitivt ja till mottagande av unga flyktingar.
Och i måndags var frågan om var de ska placeras uppe på kommunstyrelsens bord.
- Vi har bestämt att förlägga boendet till Älvsbyns tätort och driva det i kommunal regi. Det finns tre förslag på lokaler och nu är det upp till arbetsgruppen att besluta vilken det blir, säger ks ordförande Bill Nilsson (S) och fortsätter:
- Frågan ska inte upp till politiken igen, nu måste vi komma igång med boendet.
Inget Vidselsboende
De tre lokalförslagen, som lagts fram av Anne-Britt Ferreira i samråd med det kommunala fastighetsbolaget, är: Brostigen, Tärnstigen samt Lingonstigen. De två förstnämnda beräknas kosta 100 000 kronor att iordningsställa, det tredje 500 000 kronor.
Alternativet "Fridhem", ett boende i Vidsel på initiativ av Robert Andersson, står inte ens med på listan över möjliga lokaler. Detta trots att idén har stöd både från flera oppositionspartier och Vidsels företagare.
Varför finns inte Vidselalternativet med?
- Jag fick riktlinjer om att i första hand titta på boenden i kommunens eget lägenhetsbestånd. Sen tror jag det är jätteviktigt att olika institutioner som förberedelseklass, vårdcentral och folktandvård finns i närheten.
- Och kommer man från storstäder som Kabul eller Mogadishu tror jag att även Älvsbyns centralort upplevs som alldeles tillräckligt lugn, säger Ferreira.
Klart till våren
Enligt Bill Nilsson är det nu främst Brostigen eller Tärnstigen som gäller. Boendet beräknas vara klart för mottagande under våren 2011, och eftersom det ska vara bemannat dygnet runt räknar kommunen med upp till tolv nya arbetstillfällen.
Fotnot: Kommunens arbetsgrupp för boendet består av tjänstemän inom socialtjänst, barn-och utbildning samt fastighetsbolag.
FAKTA Ensamkommande flyktingbarn
De flesta barn och unga som kommer ensamma är från Somalia och Afghanistan. De är oftast pojkar mellan 13 och 17 år.
I Älvsbyn planerar man att ta emot upp till 15 barn och unga under tiden de väntar på besked om uppehållstillstånd. Kommunen måste ordna boende med personal, gode män, barnavårdsutredning samt skolgång.
Kostnaden per år beräknas bli 6 miljoner kronor. Dock räknas intäkterna till 10,6 miljoner kronor eftersom Migrationsverket ersätter kommunens omkostnader.
Dessutom kan kommunen ansöka om ersättning för extraordinära kostnader och kostnader för elever med särskilda behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om