- Vi vet att behovet av mottagarkommuner finns och jag tror Älvsbyn har strukturerna som behövs. Man måste se det som en gest av medmänsklighet att ta emot ensamkommande barn, säger hon.
Skapar arbetstillfällen
De flesta barn som kommer till Sverige är i dagsläget från Somalia och Afghanistan. Anne-Britt Ferreiras förslag är att Älvsbyn till en början tar emot 15 personer under 2010. För att kunna göra det måste snarast ett boende ordnas där barnen får en så hemlik miljö som möjligt. Personal ska också finnas på plats dygnet runt.
- Det medför också en del nya arbetstillfällen, det behövs bland annat socionomer, lärare och fritidsledare, säger Anne-Britt Ferreira.
Förutom boende ska kommunen se till att barnen får undervisning och även här, säger Anne-Britt Ferreira att det kan bli fråga om personalförstärkningar.
Minskat antal vuxna
En annan orsak till att hon aktualiserar frågan just nu är att kommunens mottagning av vuxna flyktingar minskat kraftigt.
- Det är svårt att ordna sysselsättning för de vuxna som kommer hit. Bara att fixa praktik är svårt, för att inte tala om jobb. Då är det kanske läge att vi tar emot barnen i stället, säger Anne-Britt Ferreira.
På måndag ska hennes yttrande upp i kommunstyrelsen.