KYRKOVALET
Förra valet röstade totalt 1 045 personer så en handfull röster är allt som skiljer för att ett parti ska få ännu ett mandat eller inte.
I Älvsbyn finns fyra nomineringsgrupper att välja på. Socialdemokraterna, Centerpatiet, Sverigedemokraterna och Vänstern i svenska kyrkan. Hela det politiska spektrumet från vänster till höger. Men kyrkopolitik är mer än bara höger och vänster. Det är kyrkan som är det viktiga, vilket alla från Sverigedemokraterna till Vänstern i svenska kyrkan håller med om.
– I Älvsbyn samarbetar vi bra inom i stort sett alla frågor och över gränserna i nomineringsgrupperna. Vi som sitter valda är ju där för att se till kyrkans bästa. Visst kommer vi från olika bakgrunder och det blir en prägel på det hela, men vi har det gemensamt att vi vill att kyrkan ska växa och må bra, säger Oscar Johansson, förstanamn hos Vänstern i svenska kyrkan.
Vilken slags kyrka vill ni verka för?
– I korthet är det en solidarisk kyrka som är öppen för alla. En kyrka för fred. Och det går nog inte understryka vikten av miljöarbetet. Vi vill också att man ska kunna föra dialog även med andra religiösa grupperingar. Vi är inte ensamma på en ö, vi måste samverka både i och utanför kyrkan, säger Johansson.
Socialdemokraterna arbetar för en öppen här- och nu-kyrka där alla kan hitta någonting som passar. De vill också att kyrkan ska vara en bra arbetsgivare.
– Kyrkan är en jättestor arbetsgivare. De är stora skogsägare och har massvis med fastigheter som ska tas om hand. En kulturbärare av rang. Otroligt många jobbar åt kyrkan även om de inte är anställda av kyrkan. Där har vi politiker ett ansvar. Det ska vara schyssta villkor hela vägen, säger Anna Lundberg, förstanamn på S-listan.
Hon varnar också för att det är farligt att bara ignorera kyrkovalet då det kan användas som språngbräda för att vinna makt i andra val.
– Det finns sådana partier på riksnivå i kyrkans motsvarighet till riksdagen. De vill ha stängda dörrar till kyrkan, bara vissa som ska få komma in och vara med. De är inte så mycket för kvinnliga präster eller att viga samkönade om de får något att säga till om. Och de storsatsar i år, säger Anna Lundberg.
– Det är väl en oro som vi också delar. Sådana partier och vi är i princip motpoler till varandra då vi vill se en öppen och progressiv kyrka som är mer i tiden, säger Oscar Johansson.