Enligt en undersökning utförd av Sveriges television så säger drygt 40 procent av svarande kommuner att de stigande elpriserna påverkar ekonomin negativt. I Älvsbyn håller det kommunala fastighetsbolaget på att arbeta fram en ny lokalförsörjningsplan för att försöka minska lokalytorna i kommunen, bland annat för att kunna spara in på kostnaden för fastighetsel.
– Ett led i det är givetvis att titta på de totala kostnaderna. Som det är nu så var elkostnaderna för fastighetsel 2021 fem miljoner kronor. Ökar kostnaderna med bara tio procent så är det direkt frågan om en halv miljon kronor i kostnadsökning. Därför hoppas vi kunna minska ytorna i kommunen. Men sen måste verksamheterna också göra sitt. Släcka när man går och hålla fönstren stängda. Det är något vi måste göra tillsammans, säger Annelie Vinsa, vd Älvsbyns fastigheter.
Spotpriset på el i Älvsbyn var 56 procent högre i september 2022 än det var i september 2021.
Fastighetsbolaget tar fram den hårda faktan och sen måste verksamheterna se till vad de faktiskt har för behov. Redan för fyra år sedan tittade man på fastighetsytorna som var alldeles för stora för kommunen.
– Då var det inte primärt för att minska på elkostnaderna som nu. Men det har gjort att vi redan har krympt ytorna ganska mycket. Vi har rivit Vidsels mellanstadie och Korsträskskolan och sålt en del fastigheter. Bland annat fyra boendelägenheter, säger Annelie Vinsa.
De fem miljonerna som fastighetselen kostade 2021 kan jämföras med de drygt sex miljoner som fjärrvärmen kostade samma år. Energibolaget planerar just nu för höjda taxor på fjärrvärmen som så klart kan påverka, även om det inte är frågan om höjningar av samma dignitet som elpriserna.
I 20 av Sveriges kommuner finns en oro över att man inte ska kunna idrottshallar, ishallar och simbassänger öppna. Den oron finns inte i Älvsbyn än i alla fall även om det efter nyår kommer att tillkomma uppvärmning av ny sporthall med gym och simhall när badhusprojektet står klart.
– De kommer att värmas med fjärrvärme och i det nya badhuset är det satsat ganska mycket på energibesparing med vattenåtervinningsanläggning som sparar in både på vatten och uppvärmning av vattnet. Men med facit i hand skulle man kanske projekterat för solceller på taket. Badhuset var en väldigt stor investering så det var inte tal om något sånt då, säger Annelie Vinsa.