Energibolagets vd sade upp sig – anlitades som konsult

Tidigare vd:n började jobba som konsult åt Älvsbyns energi AB direkt efter uppsägningen. Under sju månader har Jan Sipola fakturerat sin tidigare arbetsgivare 965 050 kronor och kostnaden väntas landa på över en miljon.

Jan Sipola sade upp sig under processen med att installera en ny panna på Älvsbyns energi. Bolaget, som saknade kompetens för projektledning, anlitade då den dåvarande vd:n som konsult. (Arkivbild)

Jan Sipola sade upp sig under processen med att installera en ny panna på Älvsbyns energi. Bolaget, som saknade kompetens för projektledning, anlitade då den dåvarande vd:n som konsult. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2021-01-28 19:00

PT GRANSKAR

Det var i slutet av 2019 som Jan Sipola lämnade in uppsägningshandlingarna efter 23 år som vd på kommunala bolaget Älvsbyns energi. Enligt en artikel i Piteå-Tidningen den 11 november 2019 såg han fram emot hemmalivet. 

"Jag är ju 63 och ett halvt, fyller 64 år till våren. Så det är väl inte så förvånande. Allt bra tar slut nån dag och nu hoppas jag på ett bra liv som pensionär", sade Jan Sipola.

Men nu kan PT avslöja att Jan Sipola började jobba som konsult åt sin tidigare arbetsgivare direkt efter att han slutade den 30 april 2020. Thor Viklund (S), styrelseordförande för Älvsbyns energi, anlitade honom den 26 mars för att leda uppdraget med den nya värmepannan samt att fungera som fjärrvärmechef. Någon annan konsult tillfrågades aldrig.

"Jan-Anders Sipola utför i dag aktuella uppdrag och besitter den kompetens som fodras för uppdragen. I och med rådande situation med covid-19 bedöms möjligheten till externa konsultuppdrag för projektledning som ytterst begränsade", står det i avtalet. 

Omfattningen av projektledarrollen bedömdes till tre dagar i veckan och timpriset bestämdes till 1 250 kronor fram tills uppdraget är slutfört. För uppdraget som fjärrvärmechef skulle Jan Sipola få 1 100 kronor i timmen. Där bedömdes tidsåtgången till två dagar i veckan och i uppdraget ingick inskolning av en ny fjärrvärmechef som var tänkt att rekryteras under sista kvartalet 2020.

Från maj till november har Jan Sipola, via sitt nystartade företag Energidesign i Norr AB i Boden, fakturerat 653 750 kronor för projektledarrollen och 311 300 kronor för uppdraget som fjärrvärmechef. Totalt 965 050 kronor för 806 timmars arbete. Alla priser är exklusive moms. Enligt avtalet står Älvsbyns energi för kontor, bärbar pc, ipad och telefon med abonnemang.

Älvsbyns energi har inte gjort någon hemlighet av att Jan Sipola skulle fortsätta som projektledare för pannan efter sin pension, men det har aldrig framkommit att det handlar om konsulttjänster och att kostnaden kommer att överstiga en miljon kronor.

Jan Sipola hade en månadslön på 76 884 kronor när han avslutade sin anställning. Som konsult har han fakturerat i genomsnitt 137 864 kronor per månad från maj till november. I genomsnitt har han jobbat 115 timmar per månad.

PT har sökt Jan Sipola.

60-miljonersprojekt

Totalkostnaden för att byta ut den biobränsleeldade hetvattenpannan på Älvsbyns energi beräknas uppgå till 59,8 miljoner kronor, i det ingår Jan Sipolas projektledning på cirka 700 000 kronor.

Jernforsen energi system AB tilldelades entreprenaden den 10 december 2019 efter en annonserad upphandling. Rivningen av "panna 3" påbörjades i mars 2020 och den nya "panna 5" har varit i drift sedan mitten av oktober. Den 21 januari godkändes entreprenaden efter slutbesiktning.

Källa: Älvsbyns energi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!