De kommunala bolagen kan behöva styckas upp

Energibolaget och fastighetsbolaget kan behöva styckas upp i delar för att bli en del av kommunens förvaltning eller läggas i ett nytt driftbolag. Det visar genomlysningen av kommunkoncernen.

Älvsbyns energi har hand om en hel del annat än bara värmeverket. Bland annat gatuarbeten och vatten- och avlopp. PWC anser att de delarna ska flyttas till en förvaltning eller till ett driftbolag, men kommunchef Anna Lindberg tror det finns en annan lösning.

Älvsbyns energi har hand om en hel del annat än bara värmeverket. Bland annat gatuarbeten och vatten- och avlopp. PWC anser att de delarna ska flyttas till en förvaltning eller till ett driftbolag, men kommunchef Anna Lindberg tror det finns en annan lösning.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2022-01-17 16:00

Det var när det började bli lite otydligheter i förhållandet mellan kommunen och de kommunala bolagen som kommunen tillsatte en utredning för att genomlysa koncernen. PWC har utfört den och kommunchef Anna Lindberg har sedan utrett hur det bör hanteras.

– Det fanns lite gnissel mellan bolagen och kommunen. Kommunen tycker att man får för lite för pengarna. Bolagen tycker å andra sidan att de får för lite pengar för de uppdrag de ska utföra, säger Anna Lindberg.

undefined
Anna Lindberg kan inte gå in på exakt vad hon ska föreslå politikerna då ärendet är under beredning. Men många förändringar är på gång.

PWC tittade bland annat på allmännytta, ägarstyrning och bolagsstrukturen.

– I allmännyttan så är lagkravet att 70–80 procent av den huvudsakliga verksamheten ska handla om att förvalta fastigheterna och hyra ut hyresrätter. Verksamheten i dag är väldigt utblandad och då får man en risk att kommunen helt och hållet förlorar rätten att bedriva bolaget, säger Charlie Winde, projektledare, PWC.

– I Älvsbyns fastigheters fall så driftar de lokaler, parker, fritidsanläggningar som Kanis, förvaltar skogsinnehav och så vidare. Och det måste upphöra om de ska vara ett allmännyttigt fastighetsbolag, säger Anna Lindberg.

Älvsbyns energi har inte samma speciallagstiftning då de inte är inom allmännyttan. Men då kommunen köper tjänster av energibolaget, exempelvis gatuavdelningen, så menar PWC att det kan bli problem.

– Om vi har tjänster som kommunen köper som är underprissatta så ses det som värdeöverföring från bolagen och då hamnar bolagen i problem. Det går inte att direktupphandla då tjänsterna överstiger de värdena, säger Winde.

Alternativen som PWC ser är att man klipper bort de avdelningarna och tar in det i den kommunala förvaltningen, eller skapar ett nytt bolag som de köper tjänster från.

– Ett internt bolag i kommunen som är delägt av moderbolaget, fastigheter och energi. Där lägger man kompetenser som man kan samverka kring och då blir utförar-beställarförhållandet som i dag, men på ett sätt som fungerar inom lagen för offentlig upphandling, säger Charlie Winde.

undefined
Älvsbyns kommunala bolag, Älvsbyns fastigheter och Älvsbyns Energi bör båda två styckas upp enligt PWC. Kommunchefen har hittat ett sätt att kringgå reglerna för energibolaget, men för fastighetsbolaget är det troligtvis en gigantisk omorganisation på gång.

Anna Lindberg ser dock möjligheten att behålla Älvsbyns energi som det är utan att bryta ut verksamheter.

– Det är så PWC väljer att se på saken. Bara vi har kontroll på kriterierna och det inte finns privat ägande i bolaget så att det är fullständig insyn och transparens så kan man kringgå den lagstiftningen. Det har vi pratat med SKR om, och det är en av de vanligaste frågorna de får då det är väldigt många kommuner i precis samma sits som vi är i just nu, säger Anna Lindberg.

Hon vill inte gå in på vad hon själv kommer att rekommendera politiken då frågan är under beredning. Men alla alternativ kommer med sina egna fördelar och nackdelar, både ekonomiskt och praktiskt.

Delen i PWC-rapporten som handlar om ägarstyrning och bolagsstruktur har man redan börjat arbeta med genom årliga möten och förtydligande av helhetsbilden.

– Det behövs en helhet när man går in i budgetberedningen nu för 2023. En del av gnisslet kommer ifrån att man inte vet vad man beställer och vad saker och ting kostar. Mitt mål är att ge en helhetsbild över allt som behöver göras där de ser exakt hur mycket vi investerat i socialtjänsten, skolan, fritid. Fritidsdelen har vi exempelvis väldigt mycket investeringar i och det hör inte till kärnverksamheten. Samtidigt har kommunen satsat lite på fastighetsunderhåll, säger Anna Lindberg.

Fakta

Älvsbyns energi ansvarar idag för vatten, avlopp, fjärrvärme, renhållning och gator i kommunen.

Älvsbyns fastigheter ansvarar för förvaltning och uthyrning av fastigheter och lokaler, park- och fritid, kanisbacken, och förvaltar skog.

Kommunen köper mycket tjänster från sina kommunala bolag, men även om upphandlingslagstiftningen förändrats så har inte strukturen ändrats. PWC anser att alla tjänster måste brytas ut ur bolagen, och Älvsbyns fastigheter måste renodlas för att vara allmännyttigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!