En rektor och två chefer ryker i nytt sparförslag
Behöver kommunen ha både en utvecklingschef och en fritids- och kulturchef ? Kan gymnasieskolan och vuxenutbildningen samordnas under en rektor? Kan resursfördelning minska socialtjänstens kostnader? Det är några aktuella frågor som utreds i Älvsbyns kommun.
Kommunchef Magnus Nordström (bilden) har, tillsammans med ekonomichef Mats Björk, planer på att städa upp rejält i den kommunala organisationen i syfte att få budgeten i balans. Det handlar om att minska kostnaderna med cirka 12 miljoner kronor innan utgången av 2012.
Foto: Britt Lindgren Blom Britt Lindgr
Klart är i alla fall att kommunchef Magnus Nordström, Älvsbyns före detta barn- och utbildningschef, och ekonomichef Mats Björk, som återvänt till tjänsten efter tio års arbete på annat håll, har planer på att städa upp rejält i den kommunala organisationen.
Bakgrunden är att kommunstyrelsen gett kommunchefen i uppdrag att föreslå åtgärder för att åstadkomma en budget i balans. Det handlar om att minska kostnaderna med cirka 12 miljoner kronor innan utgången av 2012.
Avveckla enheter
Tillsammans med Mats Björk har Magnus Nordström plockat fram ett flertal utredningsförslag, som politiken nu har att ta ställning till fram till 1 september då det är dags för beslut.
Dit hör att avveckla tjänsten som fritids- och kulturchef och eventuellt samordna den med utvecklingschefens arbete.
- Eftersom simhallen är på väg att överföras till fastighetsbolaget i likhet med skidanläggningen Kanis, kommer fritids- och kulturenheten snart bara att ha biblioteksverksamheten på sitt bord, förklarar Magnus Nordström
- Det är enligt vår bedömning för lite för att vara en egen resultatenhet och ha en egen chefsbefattning. Samma sak gäller den nuvarande utvecklingsenheten med tre tjänster. Därför föreslår vi att även den enheten avvecklas och att resurserna överförs till den övergripande resultatenheten Stöd och service.
En rektorstjänst
Genom att göra vuxenutbildningen till en del av gymnasieskolan kan en rektorstjänst sparas in. Samordnar man dessutom enheternas pedagogiska resurser kan kostnaderna sänkas ytterligare enligt sparförslaget.
- Totalt rör det sig om cirka 1,7 miljoner kronor, konstaterar Magnus Nordström.
En annan föreslagen åtgärd är att samordna de två inköpsfunktionerna på Stöd och service och fastighetsbolaget till en tjänst.
- Det skulle sänka kostnaderna med cirka 400 000 kronor.
Resursfördelning
När det gäller socialtjänstens verksamhetsområde är en utredning om resursfördelning på tapeten, både inom äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade.
- Vi har infört samma modell inom grundskolan med bra resultat. Det handlar enkelt uttryckt om att anpassa personalresurserna efter behoven på ett mer flexibelt sätt, förklarar Magnus Nordström.
- Kommunstyrelsen har också gett oss mandat att utreda om resursfördelningsmodellen kan vara något för förskolan.
Att det i slutändan innebär personalminskning sticker kommunchefen inte under stol med.
- Totalt räknar vi med att resursfördelning skulle kunna minska personalkostnaderna inom socialtjänsten och förskolan med tio årsarbetskrafter motsvarande 3,6 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!