En internationell mix som gick hem
Elva serveringsstånd från lika många länder. Älvsbyborna kunde under lördagen resa jorden runt i mat med röda kyrkstugor som fond. Och många tog chansen. Den internationella matfesten blev en succé.
Emmelie Nilsson från Älvsbyn tyckte att mycket av maten var för stark, men testade ändå alla rätterna. Till slut blev den svenska klassikern renskav favoriten.
Foto: Kristian Jonsson
- De flesta har sagt att det var jättegott, säger Amina Mbakwe och berättar att maten innehåller mestadels räkor och bönor.
Saknat maten
Från Arjeplog har de tre killarna Hawkar Amidali, Hewn Gtif och Alan Mohammed kommit för att testa maten. De har kommit till Sverige som flyktingbarn och tyckte matfesten var en bra idé. Mest av allt tyckte de om vin-
dolmarna från sitt hemland Irak.
- De var så länge sedan vi fick äta irakisk mat, men den somaliska var också god, tyckte Hawkar Amidali.
Vid varje stånd hade information om länderna där maten kom ifrån, satts upp. Från scenen hördes blandad underhållning. Covers blandades med afrikansk folk-
musik och musicerande ungdomar. Alla bord var fullsatta med hungriga Älvsbybor och köerna ringlade sig långa vid samtliga stånd. Kommunalrådet Bill Nilsson tyckte att allt var mycket gott, men höll maten från Eritrea som personlig favorit.
Personliga favoriter
- Det här är så fantastiskt. Tänk vad mycket det här gör för integrationen, menade han och sade att man skulle spinna vidare på konceptet.
På en bänk, med de röda kyrkstugorna i bakgrunden, satt Emmelie Nilsson och mamma Karina och testade de olika rätterna. Emmeli tyckte tråkigt nog bäst om den svenska renskaven men hade i alla fall testat alla internationella inslag som bjöds.
- Det är bara så himla starkt! Men det är kul att testa något nytt, det är därför vi kommit hit, sa Emmelie Nilsson och tog en tugga till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!