Sedan Piteå-Tidningens senaste besök har bassängen hunnit bli klädd med aluminium. Hopptornet har fått nytt trä och renoverats och bubbelpoolen har kommit upp. Den nya sporthallen har just hunnit få sitt nya golv. Sedan sommaren 2019 har elevernas simundervisning skett i Boden. Varje klass har åkt en gång per termin för undervisningen. Det har fungerat, men är långt ifrån optimalt.
– Det blir tufft om man missar just den dagen som badet är, om man blir sjuk eller sådär. Då lär man sig inte och det är då man har chansen att visa vad man kan också, säger Tosen Gunel, 8D.
– Det har fungerat ganska bra. I början var det lite kul att åka till Boden, men det är lite jobbigt. Det är så mycket jobb och förberedelse. Det blir som en så stor grej då man måste åka iväg hela dagen och så missar vi massa annan lektionstid på att åka buss. Det här blir mycket bättre, säger Alice Karlsson, 8D.
Simkunskaper är betygsgrundande i idrottsämnet på högstadiet.
– Du kan ha mvg på alla möjlig sätt i idrott, men kan du inte simma så kan du inte få godkänt. Därför är det jätteviktigt att vi får en simhall igen så snart som möjligt. Annars blir det bara en dag per termin. Missar du den eller inte klarar av det så har vi en extra dag där man också får chansen. Men att enkelt kunna promenera över till badhuset kommer göra otroligt mycket för simmet och vattenvana, säger Pia Åhman, biträdande rektor.
Alla 22 elever från elevrådet deltog på den guidade turen som leddes av projektledaren Peter Björk från Älvsbyns fastigheter. Särskilt klätterväggen, ninjabanan och bubbelpoolen var väldigt intressanta. De hade många frågor om allt ifrån vad projektet kostar till hur många som jobbar med bygget och hur många som kommer att arbeta på simhallen när den är klar. Många såg också fram emot att ha idrott i nya idrottshallen.
Även i gamla idrottshallen har det skett förändringar. Det har byggts upp väggar som skyddar från insyn utifrån.
– Det har varit ett problem ända sedan jag var elev. I fel vinkel om dörrarna öppnas har man kunnat se rakt in i duschen, säger Peter Björk.
Det är efter förslag från elevrådet som väggarna byggdes.
– Vi har gjort trygghetsvandringar och sagt att nu måste det bli skillnad. Vi tog upp det här under ungdomstinget och sen har skolchefen fixat det. Det känns mycket tryggare, säger Isabelle Norman, 9C.