Elever ställer ut nygamla möbler

Möbler färdiga för skroten har fått nytt liv i händerna på elever från Älvsby folkhögskola. Under året har de fått prova allt från kurbitsmålning till möbelomklädning. Och nu är det dags för något av en examensutställning med det passande namnet "Reborn".

Under ledning av lärarna Barbro Stråmo och Per-Åce Ershag ger eleverna gamla möbler ett andra liv. "Vi har tittat en del på folklore det här året, men vill uppmuntra alla stilar", säger de.

Under ledning av lärarna Barbro Stråmo och Per-Åce Ershag ger eleverna gamla möbler ett andra liv. "Vi har tittat en del på folklore det här året, men vill uppmuntra alla stilar", säger de.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-04-24 06:00
Att förvandla ett par trötta gamla fåtöljer till en modern och klatschig soffgrupp är vardag för eleverna på Älvsby folkhögskolas möbelrenoveringslinje. Det som andra vill slänga får en ny chans i dessa tider av återvinning.
- I år gör vi mindre nyproduktion än tidigare och fokuserar mer på att återvinna gamla möbler. Vi märker bland eleverna hur inredningstrenderna går. Just nu är det mycket 50-tal och shabby chic, säger Barbro Stråmo, lärare på utbildningen.
Och i dag är det utställningsdags för årets produktion. För fjärde året håller eleverna till på Konstgården.
Högt tempo i verkstan
Utställningen är ett samarbete mellan första-och andraårseleverna.
Totalt kämpar 16 personer nu för att få klart sina projekt när 100 kvadratmeter på Konstgården ska fyllas till vernissagen.
När PT hälsade på var det fullt ös i verkstäderna.
Bland annat i tapetseriet där Karin Karlsson, Vilhelmina, letade efter tråd till sin chockrosa fåtölj.
- Det blir spännande att höra vad folk tycker om det man gjort, det här är mitt första år på skolan så jag har inte varit med i utställningen tidigare.
- Men det lär bli ett år till, jag trivs så bra här istället för att vara arbetslös och dra benen efter mig, sa hon.
För de elever som i vår går ut från den tvååriga möbelrenoveringslinjen är det ofta vidare studier som gäller, enligt Per-Åce Ershag, lärare.
- De kan gå vidare till exempelvis yrkesutbildningar. Men det är också flera som väljer att starta eget, säger han.
Under utbildningen har eleverna fått prova på många olika tekniker och stilar, bland annat kurbits-och ådringsmålning, mosaik, snickeri och omklädning av möbler (tapetseri).
- Tanken är att eleverna ska hitta sin egen stil och lära sig representera sig själva, säger lärarduon Ershag och Stråmo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om