Elever oroade över våldsdömd lärare

En lärare i Norrbotten dömdes till fyra månaders fängelse för ofredande och två fall av misshandel mot sin fru. Vilket oroat flera elever i Älvsbyns kommun där han nu arbetar.

Mannen arbetade i en skola i en annan Norrbottenskommun när han dömdes för flera fall av misshandel mot sin fru och för att han hotade den utredande polisen och även dennes barn.

Mannen arbetade i en skola i en annan Norrbottenskommun när han dömdes för flera fall av misshandel mot sin fru och för att han hotade den utredande polisen och även dennes barn.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-02-14 20:00

I hovrättsdomen från slutet av 2019 ingick också hot mot tjänsteman riktat mot den polis som utredde misshandelsfallen. Tingsrätten ansåg det vara mycket allvarliga hotelser då det handlade om våldshot riktat mot en polis och även hot om våld och sexuellt våld mot hennes barn som gick på den skola som läraren arbetade på. Enligt elever som varit i kontakt med PT tog det inte lång tid för händelsen att komma ut bland eleverna och att många läst och hört om det i media.

– Bara att de anställer en kvinnomisshandlare som suttit i fängelse för inte så länge sen känns ju otryggt. De måste väl kolla i brottsregistret innan de anställer någon? Det känns inte som att man värnar om våran säkerhet, och inget händer trots att det finns elever som uppmärksammat rektorn på det här, säger eleverna.

Rektorn är medveten om brotten även om denne inte läst domarna själv. Men det belastningsregister som krävs ut för arbete inom skola inkluderar inte alla brott. Där syns brott som grov misshandel, sexualbrott och mord. Rubriceringar som misshandel av normalgraden eller hot mot tjänsteman syns inte. Därför kom det fram först efter att anställningen påbörjades.

– Så jag pratade med personen i fråga för att höra vad det handlar om. Jag pratade med skolchefen, och HR-avdelningen har utrett. Sen var han ju grön i papprena, så det fanns ingen anledning att vidta åtgärder. Om jag säger så här att han är en väldigt uppskattad lärare och har fungerat jättebra, säger rektorn.

Vad sa du och läraren när ni tog upp det här?

– Det är mellan jag och han så det vill jag inte kommentera.

Rektorn berättar också att det har kommit elever som frågat om läraren och uttryckt sin oro. Även elever som inte har någon undervisning med honom.

Kan du förstå den oron?

– Absolut, det kan jag göra. Jag har frågat om det hänt något eller uppstått nån situation som varit särskilt obehaglig. Jag har sagt att jag vill att de kommer till mig omedelbart om det skulle vara så, men det har inte hänt något, säger rektorn.

När skolchefen fick höra om domarna kontaktade han rektorn.

– Det var upp i början av höstterminen, så jag ställde frågan. Så då fick jag höra att domarna finns och hur det har hanterats. I och med att rektorn anser att det är okej så tänker jag också att det är okej. Domarna var ju ett tag sen också, säger Jan-Erik Backman, skolchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!