Elever lärde sig laga mat vid kris

I veckan har skolungdomar från 9A på Älvåkraskolan fått prova att laga en "krismeny" med proffshjälp i Kanisrestaurangens kök.

Sophie Carlberg, Alva Wahlbom, Fatuma Shiikh Ahmed, Nils Brännare, Margareta Lundberg och Erika Carlberg jobbade hårt i köket på Kanis för att testa laga och äta olika sorters "krismat". Erika Carlberg hade komponerat menyn med många olika enkla och bra rätter.

Sophie Carlberg, Alva Wahlbom, Fatuma Shiikh Ahmed, Nils Brännare, Margareta Lundberg och Erika Carlberg jobbade hårt i köket på Kanis för att testa laga och äta olika sorters "krismat". Erika Carlberg hade komponerat menyn med många olika enkla och bra rätter.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-09-29 21:30

Det är krisberedskapsveckan och det här året fokuseras det på mat. I Älvsbyn ville risk- och säkerhetssamordnare Margareta Lundberg hitta på något roligt och även få lite ungdomar engagerade i det hela.

– Så jag pratade då med Erika och Sophie Carlberg här i Kanis om att skapa en slags krismeny med få ingredienser med lång hållbarhet och som kan göras över eld eller gasol. De nappade direkt, så då ringde vi Pia Åhman på Älvåkraskolan och frågade om vi fick låna några ungdomar så de skickade fyra frivilliga som var nyfikna att vara med, säger Margareta Lundberg.

undefined
Erika Carlberg visade Nils Brännare hur man mäter upp salt till plättarna utan ett mått.

Det blev full fart i Kanisköket med mjöl, pulvermjölk, salt, ägg och diverse konserver. Alva Wahlbom gjorde kolbullar med burkskinka, Nils Brännare gjorde plättar utan ägg, och Fatuma Shiikh Ahmed knådade ett bröd av vatten, salt, mjöl och olja som sedan stektes i stekpanna. Det var klimp och köttsoppa, blåbärsgröt, varmkorv och annat i grytorna.

undefined
Eleverna fick provsmaka maten tillsammans med Margareta Lundberg som var imponerad över hur bra de lyckats. När det gäller det som var bäst fick Fatumas bröd flest röster.

Även säkerhetssamordnaren själv lärde sig ett och annat om olika livsmedel under eftermiddagen.

– Den här pulvermjölken var inte alls dålig. Jag har inte tänkt på att den är jättebra till matlagning under en krisperiod då den håller i princip hur länge som helst och så får man ändå i sig de vitaminer och mineraler som finns i mjölk. Och kokt potatis i glasburk visste jag inte heller att den håller i flera år, säger Margareta Lundberg.

undefined
Fatuma Shiikh Ahmed knådade bröd av vatten, mjöl, olja och salt. De blev favoriten för många efter stekning då de passade jättebra till gulaschen.

Vid provsmakningen hade ungdomarna från 9A alla sina favoriter. Nils Brännare var mycket nöjd över sina plättar trots att de inte innehöll några ägg.

– Du vet de får tio av tio. De blev riktigt bra, säger Nils Brännare.

undefined
Potatis på burk var också ett hett tips då den har flera års hållbarhet oöppnad.

Både Fatuma Shiikh Ahmed och Alva Wahlbom tyckte att brödet "chapati" blev riktigt bra och Alva Nyman gillade blåbärsgröten. Sen blev det provsmakning på allvar när "vaktisarna" från Älvsbyns fastigheter också blev inbjudna från liftstugan för att provsmaka. Där blev kolbullarna, plättarna och köttsoppa med klimp favoriter.

– Ja plättarna här blev riktigt bra även utan ägg faktiskt. Det här var ju en kul grej för ungdomarna att prova på, säger Lars Nyberg, arbetsledare.

undefined
När Kanis "vaktisar" ändå var till liftstugan blev de inbjudna på en snabb smakprovning de också.

Utöver enkelheten och hållbarheten så valdes rätterna också ut för att vara "rejäl mat" som man klarar sig länge på.

– Det är ju mycket sånt som man åt förr. Stadig husmanskost som man ska stoppa på och kunna jobba på, säger Erika Carlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!