Eleverna fick byta däck åt lärarna på skoltid

Det är inte bara lärarnas byggprojekt som eleverna i Älvsbyn har fått jobba med. När det var dags för däckbyte på lärarnas privata bilar eller när bryggan skulle tas upp i stugan var det eleverna som fick rycka in. "Vi har sagt hela tiden att det inte går rätt till där", säger en tidigare elev.

Flera tidigare elever och föräldrar till elever upplever att allt inte går rätt till på byggprogrammet.

Flera tidigare elever och föräldrar till elever upplever att allt inte går rätt till på byggprogrammet.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-07-09 18:00

Flera före detta elever som följt med i granskningen av byggprogrammet i Älvsbyn instämmer i kritiken som Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, framfört om maktbalansen mellan lärare och elev.  

Eleverna som varit i beroendeställning till lärarna säger att de inte har kunnat säga nej till att göra jobb åt lärarna. De berättar att de även fått rycka in i alla möjliga privata situationer, även om det inte varit byggrelaterat.

– Han sa det så bra Lundin. Vi var många i klassen som störde oss på att de uppenbart utnyttjade sin maktposition. Men man kunde ju inte säga nej, säger en tidigare elev.

undefined
En elev berättar att han verkligen kände igen sig i Olle Lundins utläggning om att det är olämpligt att använda elever då maktbalansen gör att elever inte kan säga nej.

Eleven vill vara anonym för att inte få några problem efter publiceringen. Han har själv varit upp till en av lärarnas privata stugor på skoltid för jobb. Han menar att det inte bara handlar om de byggprojekt Piteå-Tidningen räknat upp utan många smågrejer som visar på en kultur där det är okej att använda eleverna för egen vinning.

– Man kunde vara på skolan när han kom och sa "tjenare killar, vem är bäst på att byta däck?", så var det bara följa med och byta däck på deras privata bilar och släp. Jag tycker inte det är så man ska tillbringa sina lektioner, det handlar ju bara om att de utnyttjar en. Vi var gode många som var stötta och irriterade. Det är inte så kul att känna sig så, säger den före detta eleven.

undefined
Elever vittnar bland annat om att de blivit tvungna att byta däck på lärarnas bilar och släpvagnar. "Vi var många i klassen som störde oss på att de uppenbart utnyttjade sin maktposition", säger en tidigare elev.

Två andra elever som gick i samma klass på byggprogrammet i Älvsbyn som Piteå-Tidningen varit i kontakt med känner igen sig helt och hållet i beskrivningarna. Det är två av lärarna som återkommer i berättelserna.

– Vi fick göra mycket småsaker som inte alls har med skolan att göra. En av lärarna skulle ta upp bryggan vid sin stuga till exempel. Då blev ett gäng tagna ur skolan för att fara upp till stugan att göra det på skoltid då. Och då hade vi mycket annat att göra, säger en tidigare elev.

Uppgifterna om att elever fick byta däck på lärares privata bilar bekräftas av en annan klasskompis.

– Vi elever har bytt många däck tillsammans på bygg. Det har varit en del sånt och annat konstigt som då vi målade brädor åt en av lärarna som han skulle ha hemma, säger en klasskamrat.

Han tycker också det är hög tid att det skrivs om hur det går till på byggprogrammet i Älvsbyn.

– Vi har ju sagt hela tiden att det inte går rätt till där. Nog för att vi lärt oss bygga, men så där ska det inte gå till. Jag tror inte att det varit några problem att få in vanliga kunder att bygga åt, säger klasskamraten.

PT har sökt lärarna som hänvisar alla frågor till Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium.

undefined
Byggprogrammet är en av Älvsbyns gymnasiums absolut mest populära utbildningar. "Nog för att vi lärt oss bygga, men så där ska det inte gå till", säger en elev om sin tid på programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!