Elever anordnade temadag om hiv

TEMADAG. För 25 år sedan brändes bilar som "smittats med aids". Förslag kom om att hivpositiva skulle isoleras på en ö. Historien om när viruset kom till Sverige var ett av inslagen då Anna Sundström och David Karlsson från Älvsbyns gymnasium redovisade sitt projektarbete i form av en temadag om hiv.

Älvsbyn2006-05-19 00:00
Den 12 maj skrev Piteå-Tidningen om det projektarbete om hiv som i onsdags mynnade ut i en temadag för högstadiet och gymnasiet.

- Det är få unga som tänker på att hiv kan smitta dem. Vi tror att det är bättre om ungdomar pratar med ungdomar om det, än att det ska komma från en lärare, säger Anna Sundström.

De båda eleverna höll ett eget föredrag om hiv, där de berättade om sjukdomen både ur en samhällsvetenskaplig och naturvetenskaplig synvinkel.

Under temadagen visades också en dokumentär om den rädsla som spred sig när hiv först kom till Sverige på 1980-talet. Det gick så långt att läkare föreslog isolerade samhällen för de smittade.

Nära döden

Som gästföreläsare var Steve Sjöquist inbjuden från Stockholm. Han fick beskedet att han var hivpositiv 1987. Fast egentligen tycker han inte om termen "positiv".

- De sa att mitt prov var positivt. Hur kan det kallas så när det medför så mycket negativt? undrar han i sin föreläsning.

Då bromsmedicinerna kom i mitten på 90-talet låg Steve för döden, men klarade sig med ett nödrop.

Efter det valde han att gå ut med sin sjukdom för att öka samhällets kunskap och förståelse kring hiv och menar att det man ska vara rädd för är tystnaden, inte människorna.

Ungas engagemang

- Då det handlar om sexualitet är det ett svårt ämne att prata om. Därför är det är så viktigt att det finns unga människor som Anna och David som engagerar sig, säger Steve Sjöquist.

I dag lever det omkring 3 500 hivsmittade i Sverige, varav 60 i Norrbotten. Dessa siffror hotar att stiga då den allt mer frekventa förekomsten av andra könssjukdomar som klamydia ökar, vilket i sin tur är tecken på ett ökat riskbeteende när det gäller oskyddad sex.

Mot slutet av dagen var det dags för debatt med publiken. Medverkade i den gjorde även representanter från RFSL, riksförbundet för sexuellt likaberättigande, och Noaks Ark, som bland annat arbetar förebyggande mot hiv och andra könssjukdomar.

Frågor som kom upp var bland annat om sprutnarkomaner borde få rena sprutor och om Sverige borde bojkotta fotbolls-VM med tanke på Tysklands lagliga prostitution. Som avslutande ord frågade David Karlsson publiken om de visste hur man skyddar sig mot hiv och fick till svar ett rungande:

- Kondom!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om