Kustkommunernas slalombackar har kunnat öppna hela sina backar. I Kanisbacken har man sedan mitten av december kunnat ta knappliften upp i familjebacken eller åkbandet i barnbacken medan toppen av Kanis under onsdagen fortfarande väntade på sin första skidåkare.
– Vi håller på att göra klart bygelliften. De jobbar för fullt med att hänga byglarna. Går det riktigt bra kan vi öppna de närmaste dagarna. Men det beror på om jag får tillbaka en man i dag eller inte. Vi har halva styrkan borta med allt från knäproblem till lunginflammation. Några väntar på tester också. Det här är jobb som måste göras av ordinarie personal, säger Lars Nyberg på Älvsbyns fastigheter.
Monteringen av byglarna är den sista biten i pusslet som varit ovanligt svårlagt i år efter att motgångarna avlöst varandra för Kanispersonalen. Det började egentligen i våras när vajern till bygelliften blev skadad. Vajer beställdes i maj och skulle börja bytas i augusti.
– Men så kom det ingen vajer. Man hade slarvat bort den någonstans i Italien. Efter många om och men så kom den, men vid stora förseningar har entreprenören tagit på sig andra jobb. Till slut blev det gjort och klart till snösprutningen, som blev nästa problem i år, säger Nyberg.
Vid årsskiftet var hela backen färdigtäckt med snö efter bekymmer med snökanonerna. Dagens system är vattenkrävande och man plockar ut den kapacitet man kan från matarpumpen. Det kräver dock att det finns ström att driva den.
– Vi fick ett nytt abonnemang där i höstas. Men då har Vattenfall haft problem att leverera den ström vi behöver. Vi fick igång det till slut, annars hade vi fått köpa el privat, men det har inte gått klanderfritt. Sen frös vattnet till kanonerna och var tvunget att tina i flera dygn innan vi kunde påbörja toppen, säger Nyberg.
Allt har fått hanteras samtidigt som man fått begränsningar för att hålla igen på utgifterna. När byglarna kommer på plats så är det bara en fråga om allt funkar som det ska. Dalstationen fick sig en knäck och började luta i samband med att vajern gick sönder i våras.
– Så den har vi riktat upp i sommar. Men då får du en ändrad linjering på vajern. Det är justerat och mätt med GPS. Men det ändras vid maxbelastning så vi vet säkert att allt går rätt först när vi får upp byglarna och kan provköra, säger Nyberg.