Ekonomisk kris i ryttarföreningen

Den ekonomiska situationen för Älvsby ryttarförening är minst sagt utsatt. "Just nu lever vi fram till jul i alla fall", säger Sara Viklund.

Ledigt. Den dåliga ekonomin beror till stor del på att stallplatserna inte är fullbelagda. Något som varierar fram och tillbaka och som just nu är på väg in i en positiv trend.

Ledigt. Den dåliga ekonomin beror till stor del på att stallplatserna inte är fullbelagda. Något som varierar fram och tillbaka och som just nu är på väg in i en positiv trend.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-12-06 05:00

I slutet av sommaren vädjade Älvsby ryttarförening till kommunen. Föreningen såg tre vägar att rädda ridskolan.

1) En engångssumma på 200 000 kronor.

2) Kommunen övertar alla kostnader för drift och underhåll av sin anläggning.

3) Kommunen tar över arbetsgivaransvaret för ridskolans personal – en ridskolechef på 100 procent och en hästskötare på 50 procent.

Budgetberedningen beslutade att inte behandla ärendet utan skickade vidare det till berörd tjänsteman.

Läget är fortsatt akut men ordförande Sara Viklund upplever att det finns en bra dialog mellan ÄRF och Älvsbyns kommun.

– Vi hoppas att vi kan driva något bra tillsammans. Det är ju deras anläggning så de bör ju också vara intresserade av att den finns, och den känslan får jag absolut av dem, säger hon.

Enligt Sara Viklund pekar den ekonomiska trenden uppåt.

Trots det är verksamheten bara säkrad fram till jul.

– Sedan får vi ju in lite nya pengar efter jul så klart. Nya hyror och ridavgifter, så då får vi se hur länge vi klarar oss på dem. Det är så man får jobba hela tiden, det är en dyr verksamhet vi driver, säger Sara Viklund.

En stor orsak till den dåliga ekonomin är antalet inhyrda privathästar – något som är utom ÄRF:s kontroll.

– Det är något som går upp och ner hela tiden. Det är väl den stora skillnaden rent ekonomiskt. Tidigare har vi haft en fullbeläggning i stallet, men det är på väg åt rätt håll och just nu inackorderar vi nya hästar, säger Sara Viklund.

Föreningen aktiverar cirka 90 ridande elever per vecka i dagsläget och har en hel del andra på anläggningen också.

Ordföranden lyfter även fram en annan skillnad mellan ÄRF och andra idrottsföreningar.

– Oavsett om vi har elever eller inte så är hästarna i gång. Det spelar ingen roll om det blir sommarlov eller jullov och alla reser bort. Vi har kostnader ändå.

Hästarna går inte att ställa av – så att säga.

– Vår verksamhet kräver även att vi har personal på plats i väldigt stor utsträckning. Vi får inte driva det på något annat sätt helt enkelt, säger Sara Viklund.

Den ekonomiska situationen är inget man vänder på en dag – men mer pengar måste in.

– Det finns en utvecklingspotential i föreningen, men det tar tid att driva igenom saker. Men om inte vi vänder det här så har vi inte råd att ge hästarna mat och personalen lön, så är det ju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!