I en skrivelse till kommunstyrelsen uttrycker styrelsen i det kommunala fastighetsbolaget stor oro inför framtiden.
I år har Älvsbyns fastigheter blivit tilldelad cirka 35 miljoner kronor i driftersättning för att sköta drift och underhåll av kommunens fastigheter, park- och fritidsanläggningar samt 5 miljoner kronor för reparationer av fastigheter.
De senaste sex åren har bolaget överskridit budgeten med i snitt 2,2 miljoner kronor. I år ska den gå ihop.
Men om inte drastiska åtgärder genomförs ser det ut att bli ett underskott på närmare tre miljoner kronor.
Styrelsen skriver att det pågående fastighetsförfallet och den omfattande kapitalförstöringen av de kommunala fastigheterna kommer att eskalera ytterligare.
Vidare konstaterar man att det ur förvaltningssynpunkt kommer att hamna på ohanterliga nivåer inom en snar framtid.
Bo Öhlund, vice ordförande i styrelsen, är försiktig i sina uttalanden.
– Vi har ett styrelsemöte den 17 maj, efter det finns det nog mer att säga. Vi har inte kommit så långt att vi har bestämt om vi tycker att man ska riva, sälja eller hyra ut. Vi har bara pekat på problemet och skickat in ett åtgärdsförslag, säger han.
Han menar samtidigt att det känns angeläget att bygga nytt – vilket leder till att man måste göra sig av med ännu mer.
– Sedan är vi inte riktigt överens med kommunen om vi ska vara ett allmännyttigt bostadsbolag eller inte. Vi tycker det, men de hävdar att det inte går att ha det så, säger Bo Öhlund.
Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer.
Kommunens fastighetsinnehav ligger på 83 490 kvadratmeter. Enligt styrelsen är snittet i jämförbara kommuner 65 500 kvadratmeter. Man hyr i dag ut 8 200 kvadratmeter – men behöver bli av med 10 000 kvadratmeter till.
Det motsvarar Vidsels högstadium, Älvåkraskolan och Älvsbyns gymnasium.
Fastighetsbolagets vd Lennart Lundgren konstaterar att läget är precis som det står i skrivelsen.
– Det är ganska skrämmande läsning. Man måste gå igenom hela fastighetsbeståndet. Vissa kanske är lämpliga att bygga om och hyra ut och en del kanske är bättre att riva.
Enligt Lundgren finns det bara två alternativ.
– Antingen tillskjuter man mer pengar eller så gör man sig av med fastigheter. Eller så gör man ingenting och så fortsätter förfallet.
Han tycker – liksom Bo Öhlund – att det är extra viktigt med tanke på kommande nybyggen.
– Om man läser mellan raderna lite så är det ju så att för varenda kvadratmeter du bygger så måste du ta bort lika mycket och lite till. Om du river, säljer eller bygger om är en annan fråga. Men något måste göras.
Åtgärdsförslagen är bland annat personalneddragningar och kortare öppettider på badhuset, begränsad fastighetsjour – och slopa allt planerat underhåll.
– På varenda fastighet som kommunen äger finns det en plan att efter ex antal år ska man byta mattor eller ett ventilationsaggregat exempelvis. Det finns en mall man använder. Det är det vi kallar planerat underhåll, men de underhållsplanerna är ju stoppade i bokhyllan. Det finns inga medel, säger Lennart Lundgren.
PT har sökt fastighetsbolagets styrelseordförande Henry Larsson samt kommunalråd Helena Öhlund.