Dyr eftervård av missbrukare för Älvsbyn

MISSBRUKARVÅRD. Älvsbyns kommun dras med stora kostnader för missbrukare från andra kommuner. Många av de som är inskrivna på behandlingshemmen i kommunen kommer utifrån, men stannar kvar i Älvsbyn efter behandlingen, vilket medför kostnader för kommunens sociala verksamhet.

Älvsbyn2007-01-20 00:00
I Älvsbyn finns tre behandlingshem för människor med missbruksproblem. Två av dem, Avstampet och Renkronan är privatägda och det tredje, Öberga, ägs av Luleå kommun. Hit kommer missbrukare från hela landet. Bekymret är nu att många hoppar av en pågående behandling och bosätter sig på orten. Detta innebär att det är Älvsbyns kommuns sociala verksamhet som får stå för kostnaderna för de som inte blir fria från sitt missbruk.

"Hemkommunens ansvar"

- Det är inte behandlingshemmen som är problemet, utan det som sker när de kommer ut från hemmen. Vi anser att de kommuner som skickar hit människor för behandling har ett ansvar för dem även efteråt, säger Anne-Britt Ferreira, avdelningschef för individ-och familjeomsorgen i Älvsbyn.

Under 2006 behandlades sammanlagt runt 150 personer på de tre behandlingshemmen. Av dem var de flesta utifrån - från Stockholm i söder till Kiruna i norr. Cirka sex personer stannade kvar på orten efter avbruten behandling.

100 000 kronor
per månad

Även om antalet som stannade under 2006 låter som en låg siffra är det ett ekonomiskt problem, enligt Anne-Britt Ferreira. Kostnaden består till exempel i att betala hyror eller hyresskulder och ge försörjningsstöd till personer som är hitskickade från andra kommuner.

- Älvsbyn är en liten kommun, och vår socialtjänst klarar inte så många personer. Vi har en skyldighet att se efter dessa människor så länge de befinner sig här och det händer det att vi måste tvångsomhänderta vissa individer, vilket kostar oss 100 000 kronor per månad, säger hon.

Hjälp från hemmen

För att komma tillrätta med problemet har socialnämnden träffat företrädare för behandlingshemmen under hösten 2006.

- Vi har framfört vår önskan om att hemmen ska hjälpa till att göra så att hemkommunerna tar sitt ansvar för den som behandlas, säger Helena Öhlund, ordförande i socialnämnden.

Anne-Britt Ferreira hoppas att åtgärden räcker och att situationen förbättras under 2007.

- Vi tycker inte att den behandlande kommunen ska stå för kostnaden för eftervården av medborgare från andra kommuner, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om